Νέα
 • ΓΔ: 873.1 -1.56%
 • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

S&P: Θετική η πορεία των ελληνικών τραπεζών - Οι τρεις βασικές προκλήσεις

S&P
AP images

ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από τη βελτίωση της πολιτικής και τη στήριξη της ΕΕ, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P σε έκθεσή του (Global Banking Country Outlook Midyear 2021).

Ο οίκος σημειώνει ότι βασικές προκλήσεις για τις τράπεζες παραμένουν ο ρυθμός χορήγησης δανείων, η αποκατάσταση της κερδοφορίας και τα αδύναμα κεφάλαιά τους.

Τα βασικά συμπεράσματα του S&P είναι:

 • Οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν την περίοδο 2021-2024, με την πολιτική της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να στηρίζεται από τους πόρους της ΕΕ
 • Η ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη τριετία θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως και η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ
 • Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPA) μέσω του σχήματος «Ηρακλής», βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα.

Οι βασικοί μοχλοί

 • Οι καλές προοπτικές της οικονομίας διαμορφώνουν το πλαίσιο για αύξηση της προσφοράς και ζήτησης δανείων, σύμφωνα με τον S&P. Αυτό αναμένεται να στηρίξει τις προοπτικές των τραπεζών και την πρόοδο στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη στον κλάδο.  Ωστόσο, παραμένει η αβεβαιότητα αναφορικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης, δεδομένων των διαδοχικών κυμάτων COVID-19 στην Ελλάδα και τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της και των ενδεχόμενων νέων κυβερνητικών περιορισμών που θα καθυστερούσαν την ανάκαμψη στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.
 • Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους κατά περισσότερο από 30 δις. ευρώ την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα το απόθεμα των NPA να έχει μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, κυρίως λόγω της συναλλαγής Cairo της Eurobank, ύψους 6,5 δις. ευρώ. Ο οίκος αναμένει το NPA να μειωθεί κάτω από το 20% στο τέλος του 2022.
 • Οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται. Οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μετά την κατάργηση των capital controls.
 • Ο πιστωτικός κίνδυνος θα είναι αυξημένος τους επόμενους 12-18 μήνες.

Βασικές παραδοχές

Ο S&P αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό κοντά στο 5% το 2021, η οποία θα είναι ισόρροπη, με ώθηση τόσο από την εγχώρια ζήτηση όσο και από τις εξαγωγές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ