Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Moody’s δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Moodys
Πηγή: Associated Press

Ένα ακόμα βήμα για τη σταδιακή επιστροφή του ελληνική τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα είναι τα αποτελέσματα των stress tests σύμφωνα με τη Moody’s, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αναβάθμισης. Σημειώνει ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις συστημικές τράπεζας.

Τα υπάρχοντα κεφάλαια είναι επαρκή και οι διοικήσεις μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους, ώστε να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Η Moody’s σημειώνει πως οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress test, δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο 10% και στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΑ) στο 5%. Τα stress test έδειξαν, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μ.β.), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αναφέρει ο οίκος.

Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν την κεφαλαιακή υπεροχή της Alpha Bank έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού, καθώς πέτυχε στα stress test τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ