Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κριτήρια ESG

Χρηματοδοτήσεις σε 3 επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance - ESG) θα συνεχίσει να παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, οι παροχές αυτές είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της τράπεζας για την υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε κριτήρια ESG σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν τις επιχειρήσεις:

 1. ΒΙΟΜΕΣ ΑΕ
 2. PELOPAC ΑΕ
 3. ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ ΑΕ

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι τρεις πρωτοπόρες επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που αφορούν:

 1. την βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται,
 2. την μείωση της κατανάλωσης νερού,
 3. την μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία,
 4. την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών.

Με τις κινήσεις αυτές, οι τρεις επιχειρήσεις υποστηρίζουν έμπρακτα την προστασία του τοπικού και ευρύτερου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, υιοθετούν και κοινωνικά κριτήρια που σχετίζονται με την λειτουργία τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG, και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό, που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων περίπου 210 εκατ. ευρώ.

Στόχος της τράπεζας είναι η έμπρακτη προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, η προσαρμογή τους στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά και η συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans, έχουν το κίνητρο να πληρούν κριτήρια ESG προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Τα κριτήρια αυτά μπορεί να αφορούν την βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και κατανάλωσης νερού, τη μείωση των απορριμμάτων της παραγωγικής τους διαδικασίας, την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών κ.α.

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Βιώσιμες επενδύσεις και προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία ΒΙΟΜΕΣ εδρεύει στην Παιανία Αττικής, δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης, σχεδιάζει και παράγει τεχνικά προϊόντα για εξειδικευμένες χρήσεις και πρόκειται να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας με στόχο την ενίσχυση της θέση της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειάς της. Διαχρονικός στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον, η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης και η μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδότησης, δεσμεύεται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση ενδεικτικά στόχους που αφορούν την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με μείωση της καταναλούμενης ενέργειας και την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών.

Η PELOPAC είναι εγκατεστημένη στην ΒΙΠΕ Σίνδου και έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα της έχουν ως βάση Ελληνικές και μεσογειακές συνταγές και συνδυάζουν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής με υπερσύγχρονες μεθόδους συσκευασίας. Η εταιρία επικεντρώνεται στις εξαγωγές. Προμηθεύει κορυφαία brands και μεγάλες αλυσίδες λιανικής με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Από το 2004, τα προϊόντα της εταιρίας έχουν διακριθεί συνολικά με 28 Great Taste Awards, ενώ έχουν συμπεριληφθεί επανειλημμένα στα βραβεία SIAL Trends & Innovations και PLMA New Product Expo, που αποτελούν παγκόσμια διάκριση για καινοτόμα προϊόντα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης από την τράπεζα, η εταιρία έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους σε ότι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Η εταιρεία ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ εδρεύει στην Ημαθία και ασχολείται με την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με βασικό προϊόν το κασέρι Βερμίου με κατοχυρωμένο brand name. Συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων τυροκομικών μονάδων στην Ελλάδα και εξάγει περίπου το 70% της παραγωγής της κυρίως σε χώρες της Ευρώπης (κυρίως σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο), αλλά και σε ΗΠΑ, Κίνα κλπ. Η εταιρία δεσμεύεται να ακολουθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής της απόδοσης και θέτει ενδεικτικά στόχους που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων που προκύπτουν από την λειτουργία της.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ