Νέα
  • ΓΔ: 859.93 -0.05%
  • Τζίρος: 14,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι λένε οι τραπεζίτες για την επενδυτική βαθμίδα - Πώς επηρεάζει η μείωση των NPEs

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Στο τέλος του 2022 τοποθετούν ανώτερα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, την αναρρίχηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους, εκτιμούν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα είναι αρκετά αγχωτική και πρέπει να φτάσει γρήγορα στο αίσιο τέλος της, καθώς η υποχώρηση της πανδημίας θα σημάνει την άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ και συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε επενδυτική βαθμίδα.

Όμως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) που «έτρεξε» από τις αρχές της πανδημίας η ΕΚΤ -επιδεικνύοντας σαφώς καλύτερα αντανακλαστικά από την ΕΕ- οδεύει προς το τέλος του, τον Μάρτιο του 2022.

Νέους τρόπους στήριξης αναζητά η ΕΚΤ 

Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο «λογαριασμός» της κρίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα και από τη στιγμή που στην εξίσωση προστέθηκαν και άλλες παράμετροι (ενεργειακό κόστος, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα), η Φρανκφούρτη αναζητά τρόπους για να συνεχίσει να στηρίξει τα κράτη-μέλη και μετά τη λήξη του PEPP.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα, την αρχιτεκτονική του οποίου θα μάθουμε σε λιγότερο από έναν μήνα, στη σύνοδο της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.  

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και το κομμάτι που τους αναλογεί στην πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η μεγάλη πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων -που αποτελεί σημαντική παράμετρο αξιολόγησης- είναι δεδομένη, καθώς εντός του 2022 αναμένεται να έχουν πετύχει και οι τέσσερις τράπεζες μονοψήφιο ποσοστό ΝPE. Ηδη η Eurobank έχει προαναγγείλει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα πέσει κάτω από το 7,5%.

Οι 4 καταλύτες για την επενδυτική βαθμίδα

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο αναφέρει τέσσερις καταλύτες για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας:

  • Επίτευξη υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ.
  • Περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου χρέους.
  • Εμπροσθοβαρής υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Υιοθέτηση βασικών μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η επίτευξη σταθερού φορολογικού καθεστώτος

Η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας την κατατάσσει δύο διαβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τη Standard & Poor's και την Fitch (BB), με θετικές και σταθερές προοπτικές αντίστοιχα, ενώ, σύμφωνα με τη Moody’s, η ελληνική οικονομία απέχει τρεις διαβαθμίσεις μέχρι την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Και σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αν η παραδοσιακά αυστηρή Moody’s «ανεβάσει» την ελληνική οικονομία κατά ένα σκαλοπάτι…

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ