Νέα
  • ΓΔ: 913.36 -0.16%
  • Τζίρος: 71,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καταθέσεις: Παραμένει αφάγωτη και αυξάνεται η «προίκα» – Εξαφανίζονται οι προθεσμιακές

Πηγή: Pixabay

Διανύουμε... αισίως τον 24ο μήνα από τότε που στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού (26 Φεβρουάριου 2020) και μία από τις ελάχιστες παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας που όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν σημαντικά μέσα στην πανδημία, είναι οι καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος Νοεμβρίου του 2021 ήταν στα 175,658 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριου του 2020 ήταν 141,149 δισ. ευρώ.

Η ανοδική τάση των καταθέσεων φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και ήταν αποτέλεσμα του περιορισμού της κατανάλωσης, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη σε ανάλογες συνθήκες. Επίσης, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

«Ενεση» και από την επιτρεπτέα 

Και βέβαια, το μέτρο εκείνο που σε μεγάλο βαθμό κατευθύνθηκε σε αποταμίευση ήταν αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά δόθηκαν περίπου 8,5 δισ. μέσω των επτά κύκλων και μέχρι στιγμής δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ.

Ολοι αναλυτές τόνιζαν και έγραφαν ότι οι καταθέσεις θα αποτελέσουν καύσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας στο τέλος της πανδημίας, αφού αυτές θα στήριζαν την κατανάλωση. Σε ένα βαθμό οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν, αφού η κατανάλωση στήριξε σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη της οικονομίας.

Με την μοναδική διαφορά, ότι ναι μεν η κατανάλωση στήριξε την ανάπτυξη, όμως η «προίκα», οι καταθέσεις δηλαδή, όχι μόνο έμεινε αφάγωτη, αλλά αβγάτισε κιόλας. Οι εξηγήσεις είναι πολλές και η αλήθεια κρύβεται σε ένα συγκερασμό όλων αυτών.

Και ποιες είναι αυτές; Είτε επέστρεψαν χρήματα από το εξωτερικό ή το στρώμα, είτε ο πλούτος που παράγεται στην χώρα δεν καταναλώνεται ή δεν επενδύεται στο σύνολό του, αλλά αποταμιεύεται.

Αύξηση καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η αύξηση των καταθέσεων κατά σχεδόν ισομερώς κατανεμημένη ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα η αύξηση για τις επιχειρήσεις είναι της τάξεως των 16,3 δισ. ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά στο ίδιο χρονικό διάστημα (Φεβρουάριος 2020 – Νοέμβριος 2021) η αύξηση των καταθέσεων είναι 16,6 δισ. ευρώ.

Εφτασε το τέλος των προθεσμιακών 

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως έφτασε το τέλος των προθεσμιακών καταθέσεων, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού τα επιτόκια είναι ουσιαστικά μηδενικά και κανείς δεν θέλει να δεσμεύει τα χρήματά τους, χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος.

Πλέον, το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2004.

Το Νοέμβριο ήταν στα 28 δισ. ευρώ, ενώ με την έναρξη της πανδημίας ήταν στα 43 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έφυγαν 15 δισ. ευρώ από την προθεσμία και δεν μπήκε μηδέν από τα 34 δισ ευρώ που ήρθαν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ