Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ σε τράπεζες: Μην υποτιμάτε τους πιστωτικούς κινδύνους-Αυξημένο το επίπεδο αβεβαιότητας

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή AP Photos

Το επίπεδο αβεβαιότητας παραμένει αυξημένο, αλλά πολύ χαμηλότερο από ότι ήταν το 2020, οι μακροοικονομικές προβολές για τη ζώνη του ευρώ βελτιώνονται σταθερά και πλέον δεν αναμένεται το τσουνάμι των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φοβόμασταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Ωστόσο, το μήνυμα αισιοδοξίας είναι συγκρατημένο. Ο επικεφαλής του SSM ζητά από τις τράπεζες του συστήματος να είναι προσεκτικές και να επιδείξουν σύνεση σε μια σειρά θεμάτων, με δεδομένο μάλιστα ότι «είναι νωρίς για να προβλέψουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της Ομικρον» αν και όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στη Le Echos «ανησυχούμε λιγότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο SSM παραμένει σε επαγρύπνηση και συμβουλεύει τις τράπεζες να μην υποτιμούν τους πιστωτικούς κινδύνους και «αυτό θα γίνει ακόμα πιο σημαντικό καθώς σταδιακά αποσύρονται τα μέτρα στήριξης» όπως είπε συμπληρώνοντας ότι το μεγάλο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων που αναμενόταν το 2020 -2021 δεν συνέβη χάρη στα δημόσια μέτρα στήριξης.  

«Καλέσαμε τις τράπεζες να είναι εξαιρετικά συνετές και να αποφύγουν να αποδεσμεύσουν πολύ νωρίς τις προβλέψεις που παραμερίζουν το 2020, έναντι του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων. Επίσης, συνιστούμε στις τράπεζες να ενισχύσουν τον έλεγχο του πιστωτικού κινδύνου τους, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται σε πρώιμο στάδιο κάθε ένδειξη υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων». υπογράμμισε ο Αντρέα Ενρία, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα  στις τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Με αφορμή ανακοινώσεις τραπεζών για μεγάλες πληρωμές μερισμάτων, που έρχονται μετά το «πάγωμα» που είχε επιβάλει η ΕΚΤ και SSM το 2020 ο Α. Ενρία ρωτήθηκε αν και θα πρέπει να είναι πάλι συνετές.

«Ένας βαθμός μετριοπάθειας θα ήταν ευπρόσδεκτος. Ωστόσο, εξετάσαμε προσεκτικά τα προγράμματα μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών των τραπεζών και τα θεωρήσαμε αρκετά συνετά ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν με ασφάλεια να σέβονται τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ακόμη και σε περίπτωση δυσμενών οικονομικών εξελίξεων».

Σημειώνεται το θέμα τις διανομής μερισμάτων αφορά και τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχει ήδη ανοίξει η σχετική συζήτηση. Τα αποτελέσματα του 2021 – και κυρίως ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, η κεφαλαιακή επάρκεια και σταθερή κερδοφορία - θα δείξουν εν πολλοίς πόσο απέχουν από τον στόχο αυτό.

«Οι τράπεζες να ενισχύσουν τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου»

Ο επικεφαλής του SSM εμφανίστηκε πιο… ελαστικός στο θέμα των μορατόριων και με αφορμή την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης για «πάγωμα» έξι μηνών στα δάνεια με κρατική εγγύηση για ορισμένες εταιρείες σημείωσε:

«Τέτοια μέτρα είναι ευπρόσδεκτα. Μέχρι στιγμής, τα μορατόριουμ φαίνεται να έπαιξαν τον γεφυρωτικό τους ρόλο δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ξεπεράσουν τα χειρότερα της κρίσης. Και καθώς πλησιάζουν στο τέλος τους, οι πελάτες γενικά έχουν ξαναρχίσει τις αποπληρωμές τους. Ωστόσο, ζητάμε από τις τράπεζες να αξιολογήσουν τη φερεγγυότητα των πελατών τους ανεξάρτητα από τη δημόσια υποστήριξη. Το βασικό ζήτημα για τις τράπεζες είναι να εντοπίζουν έγκαιρα εκείνους τους πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τους ζητήσαμε να ενισχύσουν τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ