Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο σφυρί ακίνητα με «βαρύ» όνομα αλλά και... ησυχαστήρια - 7.181 πλειστηριασμοί το 2022

Το κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Παιανία βγαίνει στο σφυρί στις 13 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 9 εκατ ευρώ

Συνεχίζονται οι συζητήσεις των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τους πλειστηριασμούς να βρίσκονται για μια ακόμα φορά ψηλά στην ατζέντα καθώς θα πρέπει να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από το «πάγωμα» λόγω της πανδημίας. Η πορεία των πλειστηριασμών είναι κομβικής σημασίας για τις ανακτήσεις των «κόκκινων» δανείων και τις τιτλοποιήσεις. Και για μια ακόμα φορά θα αναζητηθεί «λύση» ώστε να μην καταλήγουν τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν στους πλειστηριασμούς στις τράπεζες.

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί 7.181 πλειστηριασμοί  με τιμή πρώτης προσφοράς από 1 ευρώ μέχρι και 16.834.000 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή εκκίνησης αφορά τις "Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ" με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου.

Προτεραιότητα είναι για τράπεζες και servicers είναι τα μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) για το οποία υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, πτωχεύσεις - εκκαθαρίσεις και κυρίως οφειλές που είχαν «κοκκινίσει» πολύ πριν την πανδημία.

Την άνοιξη κληρώνει για το παλάτι του Γαβαλά

Ετσι, στο  «σφυρί» βγαίνει  στις 13 Μαϊου το εμβληματικό ακίνητο (αγροτεμάχιο με κτίσμα) που στεγαζόταν η επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά στην Παιανία. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 9 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα η τράπεζα Πειραιώς. Τα κτίρια εντός του οικοπέδου είναι 13.642 τ.μ. 

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, πρόκειται για πολυτελή κατασκευή και όπως σημειώνεται: ο φέρων οργανισμός των γραφείων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα και οι επιστρώσεις των δαπέδων είναι από γρανίτη. Η κατασκευή όλου του συγκροτήματος είναι πολυτελής.

Ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου είναι ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του και σε ένα μεγάλο τμήμα έχει γίνει διάστρωση από κυβόλιθους. Επίσης, υπάρχει σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, βόθροι απορροφητικοί, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος καθώς και φυτεύσεις από γκαζόν και αμπελώνες.

Το τρία κτίρια είναι συνολικού εμβαδού 11,7 στρεμμάτων και το συγκρότημα διαθέτει εισόδους στα Ανατολικά από τον παράδρομο της Αττικής Οδού στον οποίο φέρει δύο μεταλλικές συρόμενες πόρτες και μαντρότοιχο καθώς και στα Νοτιοδυτικά στην οποία φέρει μεταλλική συρόμενη πόρτα.

Σφυρί και για τον... βασιλιά του αυτοκινήτου

Ο Παναγιώτης Δάβαρης που πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε στην αγορά αυτοκινήτου με τις εταιρείες Hyundai και Kia βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς πλειστηριασμού. Στις 26 Ιανουαρίου θα «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί δύο φορές για τον Παναγιώτη Δάβαρη. Ο πρώτος θα αφορά τις 2.100.000 ενεχυριασμένες μετοχές της «Χιουντάι Ελλάς» με τιμή πρώτης προσφοράς τα 8,1 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος 210.000 ενεχυριασμένες μετοχές της εταιρείας «ΚΙΑ ΕΛΛΑΣ» για 4,06 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Νοέμβριο είχε τελικά ανασταλεί.

Η άνοδος του Πάνου Δάβαρη ξεκίνησε το 1990, όταν ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Hyundai Motor Company στην Ελλάδα και μπήκε δυναμικά στο top 10 των αντιπροσώπων ΙΧ. Το 1999 έφερε και την ΚΙΑ στην Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα η οικονομική κρίση χτύπησε τις εταιρείες του Ομίλου Δάβαρη.

Το 2016 μπήκε σε εφαρμογή σχέδιο εξυγίανσης με την εταιρεία να μπαίνει στο άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα δάνεια «κουρεύτηκαν» στα 20 εκατ ευρώ από τα 111 εκατ ευρώ που ήταν οι οφειλές προς τις τράπεζες. Στο τέλος του 2017 το 70% των εταιρειών Hyundai και Kia στην Ελλάδα πέρασε στον Ομιλο Βασιλάκη ενώ το 30% όπως και η θέση του Προέδρου παρέμεινε στον Πάνο Δάβαρη.

Μονές και ξενοδοχεία στη λίστα

Την ίδια μέρα βγαίνει σε πλειστηριασμό και το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού στην Αθήνα με τιμή πρώτης προσφοράς 1,872 εκατ. ευρώ καθώς και ιδιοκτησίες στην Καλλιθέα  που αφορούν στον οφειλέτη «Ιερόν Γυναικείον Ησυχαστήριο η Ανάστασις του Χριστού – ΕΜΜΑΟΥΣ» που εδρεύει στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. 

Στις 2 Φεβρουάριου σε πλειστηριασμό βγαίνει ημιτελές κτίριο στη Λ. Κηφισίας ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού με τιμή πρώτης προσφοράς 4,8 εκατ. ευρώ.

Πολλά είναι και τα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί, με πρώτο στις 19 Ιανουαρίου το Grand Mare Hotel στις Μπενίτσες της Κέρκυρας και τιμή πρώτης προσφοράς 9,060 εκατ. ευρώ.

Στις 7 Ιανουαρίου βγήκε σε πλειστηριασμό το Grand Chalet στο Κεφαλάρι (Κηφισιά) με τιμή 1ης προσφορά 5,280 εκατ. ευρώ. Όμως ελλείψει πλειοδοτών η διαδικασία ματαιώθηκε...

https://www.imerisia.gr/oikonomia/trapezes/31172_pleistiriasmoi-se-etoimotita-trapezes-kai-servicers-foboi-gia-ayxisi

  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ