Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Τα κλειδιά που ανοίγουν τις κάνουλες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων

Οι πόροι υπάρχουν, το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν υπάρχουν επενδυτικά σχέδια που θα απορροφήσουν αυτούς τους πόρους και θα συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ελληνικές τράπεζες έχουν και τη ρευστότητα και τα κεφάλαια για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, όπως είπαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από το βήμα του Moneyreview Banking Summit.

Υπογράμμισαν ότι παρά την κρίση που βιώνουμε η προσφορά ρευστότητας είναι επαρκής, υπάρχει όμως αμφιβολία για την επάρκεια των επενδυτικών σχεδίων, με δεδομένο μάλιστα ότι πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση.

Και προέτρεψαν εκ νέου τις μικρές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν μεταξύ τους συμμαχίες και συνέργειες.

Χρυσή ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

«Δίνεται σημασία στη συγκέντρωση για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων με στόχο οι μικρότερες επιχειρήσεις να γίνουν επιλέξιμες προς χρηματοδότηση», όπως είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, που χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «χρυσή» ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η χώρα ώστε να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις από το 10% στο 19% του ΑΕΠ.

«Το θέμα παραμένει ότι οι πάγιες επενδύσεις  στην Ελλάδα δεν έχουν αυξηθεί -παραμένουν γύρω στο 10% του ΑΕΠ. Η πρόκληση είναι πώς θα καταφέρει η πολιτεία να στηρίξει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Η Αplha Bank, όπως είπε ο CEO Βασίλης Ψάλτης, έχει τη βούληση και την ετοιμότητα να στηρίξει την πραγματική οικονομία με όλους τους τρόπους, «όχι απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, που είναι απαραίτητα σε ένα περιβάλλον αυξημένων λειτουργικών εξόδων λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και με επενδυτικά δάνεια μεγάλης διάρκειας που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν πολύ σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», για να συμπληρώσει ότι «το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσει ένα καταλύτη στον πιστωτικό μας προσανατολισμό προς νέα παραγωγικά επενδυτικά σχέδια με ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ψηφιακή μετάβαση και η μετάβαση στις ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας».

Εκκληση και πρόσκληση στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, ιδιαίτερα στις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, να έρθουν, να απευθυνθούν στις τράπεζες και να κινηθούν γρήγορα και σχεδιασμένα, ενδεχομένως σε σχήματα άθροισης δυνάμεων απηύθυνε ο CEO της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, καθώς, όπως εξήγησε, «οι προδιαγραφές των ευρωπαϊκών κονδυλίων αυτή τη φορά είναι τέτοιες ώστε εάν δεν κινηθούμε σωστά, με προετοιμασία, με σχέδιο, τα χρήματα θα χαθούν και δεν θα δοθεί η δυνατότητα απορρόφησης άρον-άρον στο τέλος της περιόδου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν».

Η «αντίθεση» των μεγάλων με τις μικρές επιχειρήσεις

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την πορεία και διαδικασία υλοποίησης των επενδύσεων, ο Φ. Καραβίας επεσήμανε ότι δεν εξελίσσονται τα πράγματα με τον ίδιο ρυθμό στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και στις μικρότερες.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στον σχεδιασμό τους, ξέρουν τι θέλουν και πού στοχεύουν και έρχονται με επεξεργασμένες προτάσεις. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους διεθνείς ανταγωνιστές τους και πιστεύω ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί στο μέλλον, σε συνθήκες ομαλότητας στην αγορά, με συνέχιση της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών -κάτι που είδαμε ήδη να συμβαίνει με αξιοσημείωτους ρυθμούς», είπε ο CEO της Εurobank.

Αντίθετα, η εικόνα στις μικρότερες και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι εξίσου θετική και χρειάζονται και τη βοήθεια των τραπεζών. «Ομως χρειάζεται και περισσότερη προσαρμοστικότητα στις συνθήκες από τους επιχειρηματίες -καλές είναι οι οικογενειακές, ελεγχόμενες επιχειρήσεις, αλλά έχουν πεπερασμένο ορίζοντα. Όσες έχουν ακόμη βάρη του παρελθόντος πρέπει να κάνουν όλες τις αναγκαίες κινήσεις -και τώρα πια υπάρχουν λύσεις στις πλείστες των περιπτώσεων. Το παιχνίδι των καθυστερήσεων δεν έχει νόημα και δεν βγάζει πουθενά -επίσης στερεί δυνατότητες αξιοποίησης των ευκαιριών της ανάπτυξης. Όσες είναι υγιείς αλλά περιορίζονται αναγκαστικά από το μικρό μέγεθός τους, είναι η ώρα να σκεφτούν ευρύτερες συμμαχίες, συμπράξεις, ενοποιήσεις που θα τους δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης τώρα που η οικονομία μπαίνει σε ένα θετικό κύκλο -και υπάρχουν μάλιστα, και πολύ σωστά, σημαντικά κίνητρα για τέτοιες πρωτοβουλίες στο σχέδιο Ελλάδα 2.0», τόνισε ο Φ. Καραβίας.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο Π. Μυλωνάς, για τα μικρότερα επενδυτικά σχήματα υπάρχει ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης και εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι «ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολλούς μικρομεσαίους πελάτες μας είναι ο συνδυασμός των δανείων του Ταμείου με επιδοτήσεις από άλλα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως π.χ. ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Είναι γνωστό ότι μπορούν να συνδυαστούν, πρέπει όμως να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, όπως ενδεικτικά πώς διαμορφώνεται το χρηματοδοτικό σχήμα, ή αν απαιτείται να υποβληθεί πρώτα η αίτηση για τον Αναπτυξιακό και μετά για το Ταμείο κ.ά.».

Αιτήματα χρηματοδότησης από τον Φεβρουάριο

Στα «καλά νέα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ανέφερε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο έχουν κατατεθεί επίσημα αιτήματα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά για τα μεγάλα projects άνω των 10 εκατ. ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις και 100 εκατ. ευρώ.

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύεται και έμπρακτα, καθώς σε λιγότερο από δύο μήνες επίσημης λειτουργίας του προγράμματος έχουμε λάβει άνω των 100 επενδυτικών προτάσεων με σύνολο περίπου 600 εκατ. ευρώ και τα στελέχη μας είναι σε καθημερινή επαφή με πελάτες και τους συμβούλους τους για να τους καθοδηγήσουν στην προετοιμασία των αιτήσεων που αναμένεται να υποβάλουν στο προσεχές χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Μυλωνάς.

«Ηδη δρομολογούμε σημαντικές συμφωνίες», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας ότι «τα πρώτα projects αφορούν τον τομέα της πράσινης μετάβασης, της καινοτομίας με εξωστρέφεια και του ψηφιακού μετασχηματισμού». «Έχω τη βεβαιότητα πως σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και θα επιτύχουμε να τις κινητοποιήσουμε ανεξαρτήτως μεγέθους σε αυτή την πορεία προς τα μπρος. Η εμπειρία μας στις σύνθετες χρηματοδοτήσεις, την υποστήριξη διεθνών επενδυτών για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέχρι την ψηφιακή μετάβαση και τις αστικές αναπλάσεις, μάς δίνουν την αυτοπεποίθηση, αλλά μάς αποδίδουν και την ευθύνη, για να πετύχουμε», σημείωσε.

«Υπάρχει αισιοδοξία για το 2022 και ότι, σε διάλογο με την αγορά και τις επιχειρήσεις, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», είπε ο Χρήστος Μεγάλου και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κλάδο του τουρισμού -τα έσοδα ενδέχεται να φτάσουν το επίπεδο του 2019, περί τα 18 δισ. ευρώ, δίνοντας και ώθηση στην ανάπτυξη. Ενδιαφέρον χρηματοδότησης είπε πως υπάρχει ακόμη για τη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τη χαλυβουργία, μεταξύ άλλων.

Τέλος, όπως τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς, όταν κάποιος κοιτάει μόνο την πιστωτική επέκταση των τραπεζών δεν λαμβάνει υπόψη του και άλλες πηγές που έφεραν ρευστότητα πάνω από 13 δισ. στην οικονομία τη διετία 2020-2021:

  • μέσω των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης (μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν περίπου 8,5 δισ.),
  • μέσω των εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν και αγοράστηκαν από ξένους επενδυτές -ύψους κοντά στα 4,5 δισ.,
  • κεφάλαια από ξένες επενδύσεις που εισέρρευσαν στη χώρα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ