Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τραπεζικά στελέχη για παράταση waiver: Κανένας εφησυχασμός για την επενδυτική βαθμίδα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Πολύ θετική, αλλά αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη την απόφαση της ΕΚΤ για αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα μέχρι το 2024, αν και η χώρα μας δεν βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορούν δηλαδή οι ελληνικοί τίτλοι να ενταχθούν στο τακτικό πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (APP).

Η απόφαση της ΕΚΤ για τους ελληνικούς τίτλους εντάσσεται στον οδικό χάρτη σταδιακής μείωσης της αγοράς ομολόγων και αποτελεί εκ νέου επιβεβαίωση της στήριξής της στην ελληνική οικονομία.

Φθηνή ρευστότητα

Ετσι, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν τη δυνατότητα άντλησης φθηνής ρευστότητας, κάτι που στην παρούσα φάση μπορεί να μη σημαίνει πολλά, μιας και ήδη υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα, ωστόσο η αβεβαιότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων -έμμεσων και άμεσων- που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές τάσεις και την ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη. 

Και όσο συνεχίζονται οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το εύρος και το βάθος των συνεπειών στην οικονομία. Ταυτόχρονα, παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης καταθέσεων στη χώρα μας, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να αποπληρώσουν υψηλότατους λογαριασμούς ενέργειας.

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Διατηρεί το waiver στα ελληνικά ομόλογα

Κανένας εφησυχασμός

Από την άλλη πλευρά, αυτό που επισημαίνεται από την τραπεζική αγορά είναι ότι η παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2024 αποδοχής των ελληνικών ομολόγων δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό σε σχέση με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που πρέπει να γίνει εντός του 2023

O διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, επειδή οι συνθήκες γίνονται πιο δυσχερείς, αλλά αντίθετα να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες, γιατί η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί τη λυδία λίθο της επιστροφής στην κανονικότητα. «Και στην κατεύθυνση αυτή, ανεξάρτητα από το εάν η Ευρωζώνη παρατείνει την ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική, εμείς πρέπει να προσέξουμε διπλά ώστε να μην υποτροπιάσουμε στο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμάτων», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, μιλώντας στο πρόσφατο Banking Summit.

Από το ίδιο βήμα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως είπε, η ενεργειακή κρίση που προέκυψε είναι πράγματι μεγάλης κλίμακας και μακρύτερης διάρκειας απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν.

«Εκτιμώ ότι τούτο κρατά την Ελλάδα μέσα στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά την υποχώρηση της αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

►Διαβάστε και: Ομόλογα: Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ανεβάζουν τις αποδόσεις

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ