Νέα
  • ΓΔ: 1453.7 +0.47%
  • Τζίρος: 44,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η κρίση δεν αύξησε (ακόμα) τα «κόκκινα» δάνεια - Γκαζώνουν οι πλειστηριασμοί

Πηγή: Pixabay

Δεν έχει υποστεί πλήγμα η κουλτούρα πληρωμών, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα. Αυτό υπογράμμισαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, όπου καταγράφεται αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων και οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων παραμένουν αρνητικές, βάσει και των στοιχείων μετά τον Μάρτιο.  

Στο τέλος του 2022 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στοχεύουν σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%. Η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα το έχουν ήδη και ο δείκτης ΝPE διαμορφώθηκε στο α’ τρίμηνο στο  6% και 6,5% αντίστοιχα, ενώ ακολουθεί η Alpha Bank με 12% η οποία γνωστοποίησε ότι θα πετύχει τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη στο β’ τρίμηνο και η Πειραιώς με 12,6%.

Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων στις τέσσερις τράπεζες το πρώτο τρίμηνο ήταν σε 14,1 δισ. ευρώ.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ανησυχία βέβαια υπάρχει, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να «τρέχει», βασικά αγαθά και καύσιμα γίνονται ολοένα και ακριβότερα και για τον λόγο αυτό τα δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση –κυρίως τα ρυθμισμένα δάνεια και αυτά που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.

Σύμφωνα με στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τα στοιχεία για την πορεία των δανείων είναι μεν ενθαρρυντικά, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εφησυχασμό επιτρέπουν, καθώς η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, μπορεί μέχρι σε ένα βαθμό να αντισταθμιστεί από τις καταθέσεις που μπορεί να εμφανίζονται αυξημένες κυρίως για τεχνικούς λόγους.

Από την άλλη πλευρά η μείωση των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς προήλθε κυρίως από τις τιτλοποιήσεις  -οι οποίες φέρουν κρατική εγγύηση- που σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια παραμένουν στην οικονομία. Και την ίδια στιγμή οι servicers θα πρέπει να «πιάσουν» τους στόχους των business plans μέσω ρυθμίσεων αλλά και πλειστηριασμών, αν και το ηλεκτρονικό σφυρί δεν είναι η πρώτη επιλογή.

Πατάνε «γκάζι» οι πλειστηριασμοί

Tους επόμενους μήνες -με εξαίρεση τον Αύγουστο που δεν γίνονται- οι πλειστηριασμοί θα ανεβάσουν «στροφές» για να φτάσουν τις 36.000 και ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις αρχές μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν ήδη αναρτηθεί 27.540 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 27194 αφορούν ακίνητα, από μεγάλα εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέχρι διαμερίσματα, χωράφια (σε αρκετές περιπτώσεις ποσοστό επί της ιδιοκτησίας), θέσεις πάρκινγκ και αποθήκες.

Αλλά και κινητά από πολύ μικρή αξίας, όπως π.χ. ένα καρότσι μεταφοράς, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 34,00 ευρώ με τον επισπεύδοντα να είναι ιδιώτης/εταιρεία μέχρι σκάφη αναψυχής μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (τιμή 1ης προσφοράς) αλλά και φωτοβολταϊκό σταθμό.

Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ακίνητα πολύ μικρής αξίας (αλλά και κινητά) αποτελούν μέρος μεγαλύτερου πλειστηριασμού, όμως για τυπικούς λόγους το ηλεκτρονικό σφυρί» χτυπάει ξεχωριστά. Για παράδειγμα, για τον πλειστηριασμό ενός διαμερίσματος που διαθέτει αποθήκη στο υπόγειο το «ηλεκτρονικό σφυρί» μπορεί να χτυπήσει δύο φορές.

Σημειώνεται ότι ένα δάνειο για να «κοκκινίσει», δηλαδή, να μην εξυπηρετείται για περισσότερες από 90 ημέρες, να καταγγελθεί και να φτάσει η ώρα που θα χτυπήσει το «ηλεκτρονικό σφυρί» χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση τρία χρόνια. Είναι λοιπόν σαφές ότι οι πλειστηριασμοί που θα «σκάσουν» τους επόμενους μήνες θα αφορούν κατά κύριο λόγο χρονίζουσες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την μέχρι τώρα πορεία των πλειστηριασμών, από την αρχή του χρόνου και ανά μήνα:

ΜΗΝΑΣ

ΠΛΗΘΟΣ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ
ΠΛΕΙΟΔΟΤΩΝ

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

3336

365

1737

1210

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

3061

546

1379

1122

ΜΑΡΤΙΟΣ

4522

988

2864

639

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

2520

455

1675

356

ΜΑΙΟΣ (ως 27/5)

4591

757

2838

978

ΣΥΝΟΛΟ

18030

3111

10493

4305

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ