Νέα

Goldman Sachs: Προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων 75 μ.β. από την ΕΚΤ

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

Μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, των 75 μονάδων βάσης (τριών τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας) η κάθε μία, προβλέπει η Goldman Sachs.

Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας ανέμεναν προηγουμένως μικρότερη αύξηση, της τάξης των 50 μ.β., τον Δεκέμβριο, αλλά πιστεύουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στο τέταρτο τρίμηνο δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Πρόβλεψη για νέα αύξηση 50 μ.β. τον Φεβρουάριο

Για τη συνέχεια, η Goldman προβλέπει μία αύξηση 50 μ.β. τον Φεβρουάριο – διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της – «καθώς η νομισματική πολιτική θα έχει γίνει πιο περιοριστική, ο πληθωρισμός θα σταθεροποιείται και θα γίνεται σαφές ότι η Ευρωζώνη είναι σε ύφεση», σημείωσαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμά τους.

Με τη νέα πρόβλεψη της τράπεζας, το τελικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φθάσει το 2,75%.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει ήδη τα επιτόκια κατά 125 μ.β. στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, με την αύξηση που έκανε στις αρχές Σεπτεμβρίου να φθάνει στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 75 μ.β.

Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει η ΕΚΤ καθώς οι αυξήσεις των τιμών συνοδεύονται από όλο και περισσότερες προβλέψεις για ύφεση της οικονομίας.

Οι επενδυτές της αγοράς χρήματος βλέπουν την ΕΚΤ να αυξάνει ξανά κατά 75 μ.β. τα επιτόκια τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται πάνω από το 2% στο τέλος του έτους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ