Νέα
  • ΓΔ: 1483.55 +0.23%
  • Τζίρος: 13,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στον SSM τα νέα business plans - Οι αβεβαιότητες και τα κρίσιμα stress tests

Πηγή: Pixabay

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη Πέμπτη, οριστικοποίησαν τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την περίοδο 2022-2023, τα οποία κατατίθενται σήμερα, όπως και των υπόλοιπων τραπεζών του ευρωσυστήματος στον SSM.

Ετσι θα αποτελέσουν τη βάση για τα stress test της χρονιάς που έρχονται με στοιχεία ισολογισμών ως τις 31/12/2022 και ειδικότερα για τα σενάρια που θα καταρτίσουν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και η ΕΚΤ.

O υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση θα επιχειρηθεί να αποτυπωθούν στα νέα business plans, τα οποία «ξαναγράφτηκαν» μετά από σύσταση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ προς όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν καταθέσει business plans τον περασμένο Μάρτιο, όταν τίποτα δεν προμήνυε τη δύσκολη πραγματικότητα των τελευταίων μηνών.

►Διαβάστε και: Πλειστηριασμοί: Αναζητείται «βελούδινη» λύση για τους servicers και τον «Ηρακλή»

Με την αβεβαιότητα να αποτελεί το μόνο ίσως πραγματικό… δεδομένο, καθώς οι αναλυτές δεν προβλέπουν άμεσα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι εποπτικές αρχές κρούουν συχνά πυκνά «καμπανάκια» κινδύνου κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, ζητώντας στενή παρακολούθηση -κυρίως των δανείων του Σταδίου 2 (αυτών που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη), ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα. Στόχος είναι να μην δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο απόθεμα «κόκκινων» δανείων.  

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα NPEs

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αισιοδοξούν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) θα κινηθούν σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα για δύο κυρίως λόγους: 

  1. Τα δάνεια των τελευταίων χρόνων χορηγήθηκαν με αυστηρότερα κριτήρια, καθώς τόσο οι ίδιες οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες «έπαθαν και έμαθαν», αλλά και οι εποπτικοί κανόνες έγιναν πιο… σκληροί.
  2. Το αποτύπωμα του τουρισμού ήταν ιδιαίτερα θετικό. Βέβαια υπάρχει και το δυσμενές σενάριο, το οποίο μάλλον θα το μάθουμε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, τις επόμενες ημέρες (8/11 Alpha Bank, 10/11 Eurobank και Εθνική Τράπεζα και 11/11 Τράπεζα Πειραιώς). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες προβλέπουν άνοδο των προβλέψεων κατά περίπου 150 μονάδες βάσης επί του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ταυτόχρονα, παραμένει ο στόχος για περαιτέρω πιστωτική επέκταση και μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να λειτουργεί… αποτρεπτικά, όμως από την άλλη το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά προγράμματα θα διατηρήσουν ζωντανή τη ζήτηση για τις επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν.  

Σπίτι / Πηγή:  Pixabay
Πηγή: Pixabay

Φρένο στα στεγαστικά

«Φρένο» αναμένεται, σε απόλυτα νούμερα, για τα δάνεια προς ιδιώτες κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, καθώς τα επιτόκια αλλά και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες είναι και οι αποπληρωμές των δανείων που χορηγήθηκαν μεταξύ 2000-2007.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, είχε αναγνωρίσει την ευρωστία του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης ενόψει μια πιθανής ύφεσης και ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Ομως είχε προειδοποιήσει επίσης ότι μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνουν τον κλάδο.

►Διαβάστε και: Δάνεια: Πόσο θα ανέβουν οι δόσεις από τη νέα αύξηση επιτοκίων - Παραδείγματα

«Πιέζουμε τις τράπεζες να επικεντρωθούν πολύ στη συγκέντρωση των ανοιγμάτων τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ενέργεια και είναι εύθραυστοι σε ενεργειακά σοκ. Ζητάμε λοιπόν από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβολές τους υπό σοβαρά, δυσμενή σενάρια και θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους» είχε πει ο Ενρία.

Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση εμπορικού real estate, οικιστικών ακινήτων και καταναλωτικής χρηματοδότησης, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αύξηση του κόστους δανεισμού και χρήζουν προσοχής, όπως σημειώνει ο επόπτης.

Και πριν από μερικές εβδομάδες ήταν η σειρά της ΕΒΑ να επιστήσει την προσοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ