Νέα
 • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
 • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλειστηριασμοί: Αρχές 2023 κληρώνει στην Ολομέλεια του ΑΠ για γκάζι ή φρένο στους servicers

Στις αρχές του 2023, ενδεχομένως και εντός του Ιανουαρίου, θα πάει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ζήτημα που έχει ανακύψει από τις αντικρουόμενες αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, σχετικά με τον αν έχουν δικαίωμα ή όχι να προχωρούν σε πλειστηριασμούς οι servicers.

Στις 10  Νοεμβρίου η απόφαση 1873/2022 του Α2’ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα, ότι πέραν του ότι δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου:

«προκειμένου να κριθεί, αν κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των ν. 4354/2015 και ν. 3156/2003 οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του ν. 4354/2015 διαθέτουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 § 4 του νόμου αυτού, έχοντας και τη δυνατότητα άσκησης διαδικαστικών εν γένει πράξεων, μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ν. 4354/2015 ή, αντιθέτως, διαθέτουν την ως άνω νομιμοποίηση ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο συντελείται, εκάστοτε, η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή όχι μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 αλλά και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του ν. 3156/2003.»

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν  γινόταν ειδική αναφορά σε «αποκλίνουσες» αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και ζητούσε να αντιμετωπιστεί επειγόντως η νομική αβεβαιότητα, η  αποτελεσματική επίλυση της οποίας θα αξιολογηθεί στην επερχόμενη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα (Ιούνιος 2023).

Και η Τράπεζα της Ελλάδας, στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από μερικές μέρες υπογράμμιζε ότι αυτή η νομική εμπλοκή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάκτηση δανείων που διαχειρίζονται οι servicers.

Δάνεια συνολικού ύψους άνω των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, όλων των κατηγοριών διαχειρίστηκαν και ρύθμισαν οι servicers τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο κλάδος που αποτελείται από 20 εταιρείες έχει υπό διαχείρισης (AUMs) δάνεια άνω των 120 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν τα βασικά μεγέθη που καταδεικνύουν το ρόλο των servicers, ως νέου πυλώνα των χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από το 2020 έγιναν από τις εταιρείες – μέλη της Ενωσης:

 1. Ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων εκτός τραπεζικών χαρτοφυλακίων ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ
 2. Δάνεια τραπεζικών χαρτοφυλακίων ύψους άνω των 8,5 δισ. ευρώ μετατράπηκαν από μη εξυπηρετούμενα σε ενήμερα
 3. Εξυπηρέτηση δανειοληπτών: Το τελευταίο 12μηνο απαντήθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. κλήσεις οφειλετών, ενώ έγινε διαχείριση περισσότερων από 300 χιλιάδες έγγραφων αιτημάτων.

«Οι εταιρείες-μέλη μας διαχειρίστηκαν και ρύθμισαν δάνεια όλων των κατηγοριών, συνολικού ύψους άνω των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έδωσαν σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από ρεαλιστικές ρυθμίσεις και, στις πλείστες περιπτώσεις, με άφεση χρέους. Συνέβαλαν, με τον τρόπο αυτό στην ανάκτηση σημαντικού δυναμικού για την ανάπτυξη της οικονομίας» ανέφερε ο Τάσος  Πανούσης (doValue) παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νέο πρόεδρο της Ενωσης, τον κ. Θεόδωρο Αθανασόπουλο (CEPAL), o oποίος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι η ΕΕΔΑΔΠ θα εξακολουθήσει να εστιάσει στη διατήρηση της θεσμικής της παρουσίας και της ενίσχυσης του ρόλου της συλλογικού φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών του κλάδου.

Το νέο Δ.Σ της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης:

 • Θεόδωρος Αθανασόπουλος (Πρόεδρος) – CepalHellas
 • Αναστάσιος Πανούσης (Αντιπρόεδρος ) – doValueGreece
 • Αριστείδης Αρβανιτάκης – UCI GreeceLoanManagement Services
 • Νικόλαος Βαρδαραμάτος – QQuantMasterServicer
 • Αντώνης Μεσσάδος – EOS matrix
 • Μαρλέν Μηλιάδη – IntrumHellas
 • Αναστασία Σουλιώτη – Veraltis
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ