Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Σε χορό αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις μπαίνουν οι τράπεζες - Εως το 1% οι προθεσμιακές

H πίεση της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης αλλά και η «αντεπίθεση» των μη συστημικών τραπεζών ωθεί τις τέσσερις μεγάλες, συστημικές τράπεζες σε αλλαγές της τιμολογιακής τους πολιτικής σε ότι αφορά τις καταθέσεις.

Πέρα από την «επιχείρηση» κατευνασμού των πελατών τους ως δανειολήπτες είδαν τα κυμαινόμενα επιτόκια να παίρνουν άμεσα την άγουσα αλλά ως καταθέτες είναι κολλημένοι σχεδόν στο «μηδέν», οι τέσσερις μεγάλοι δεν θέλουν να δουν φυγή καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν προϋπολογίσει 800 εκατ ευρώ για το 2023 για τόκους καταθέσεων που θα αφορά κυρίως τις προθεσμιακές και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό να κλείσει την μεγάλη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Ζυγίζουν το πακέτο στα στεγαστικά - Κουρεύουν 8% τις προμήθειες

Διαπραγματεύονται μόνο για τις προθεσμιακές

Ετσι, μεγάλοι και μικροί παίκτες του τραπεζικού συστήματος έχουν δρομολογήσει αλλαγές στην τιμολογιακή τους πολιτική σε ότι αφορά τις αποταμιεύσεις των πελατών τους με τους οποίους διαπραγματεύονται, κυρίως σε ότι αφορά τις προθεσμιακές μεγάλης διάρκειας που είναι σε φάση ανανέωσης. 

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις – κυρίως επιχειρήσεων – η διαπραγμάτευση αφορά και τις προμήθειες.

Για πολύ μεγάλα ποσά, δηλαδή της τάξης του 1 εκατ. ευρώ το επιτόκιο σε κάποιες τράπεζες μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 1%  όταν το μέσο επιτόκιο κινείται τώρα στο 0,30%-0,40%.

Αύξηση που είναι ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένο ότι τα υψηλά εισοδήματα δείχνουν προτίμηση, κατά κύριο λόγο στις συστημικές τράπεζες.

Παράλληλα, για τους πελάτες που επιθυμούν μεγαλύτερη απόδοση και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κάποιο ρίσκο οι τράπεζες δημιουργούν συνθετικά προϊόντα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους πελάτες τους.

«Ξεφορτώνονται» τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες
«Ξεφορτώνονται» τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες / Πηγή: Intime

►Διαβάστε και: Δάνεια: Σχέδιο σε τρεις άξονες από τις τράπεζες για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Πρώτη η Παγκρήτια

Τον χορό της αύξησης των επιτοκίων άνοιξε πριν από λίγες ημέρες η Παγκρήτια Τράπεζα προσφέροντας επιτόκιο 1% για τις προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ.

Η Αttica Bank διαθέτει 6μηνη ή 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση για ποσά άνω των 20.000 ευρώ με επιτόκιο από 0,45%-0,65% και δώρο το 100% του συνόλου των τόκων, φτάνοντας έτσι την ετήσια μικτή απόδοση μέχρι το 1,30% στην 12μηνη προθεσμιακή άνω των 100.000 ευρώ. 

Σε ότι αφορά την Οptima τα επιτόκια καταθέσεων είναι αντίστοιχα με αυτά των συστηματικών τραπεζών.

Στη Συνεταιριστική Χανίων το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 12μηνών ξεκινάει από 0,50% και φτάνει το 0,90% για καταθέσεις μέχρι 1 εκατ. ευρώ και από εκεί και για μεγαλύτερα ποσά είναι διαπραγματεύσιμο.

►Διαβάστε και: Αλλαγές στην Alpha Bank: Κάτω από το 5% το ποσοστό του Jonh Paulson

Οι συνεταιριστικές

Σε ότι αφορά τις προμήθειες οι συνεταιριστικές είναι πολύ φθηνότερες σε ότι αφορά την πληρωμή των ΔΕΚΟ.

Για παράδειγμα η Συνεταιριστική Ηπείρου, έχει καταργήσει από τις αρχές του 2022, των εξόδων και των προμηθειών για πληρωμές τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και νερού, μέσω πάγιας εντολής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής, για όλους τους ιδιώτες πελάτες που τηρούν λογαριασμό Ταμιευτηρίου.

Και η Συνεταιριστική Καρδίτσας διατηρεί, όπως πάντα, μηδενικές τις προμήθειες πληρωμής λογαριασμών και ΔΕΚΟ μέσω e-banking, τις προμήθειες εισερχόμενου εμβάσματος προς λογαριασμούς πελατών της, ενώ μηδενικό είναι το κόστος τήρησης λογαριασμών για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ