Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Οι στόχοι για το 2023 - Προετοιμάζει το έδαφος για διανομή μερίσματος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου
Πηγή: Eurokinissi

Ετος ορόσημο θα είναι για την τράπεζα Πειραιώς το 2023 καθώς θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων (το 2024). Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου σε αναλυτές κατά τη διάρκεια conference call, στα τέλη του 2023, θα εξεταστεί η κατάσταση, θα ληφθούν οι σχετικές οδηγίες από τους επόπτες και θα αποφασιστεί η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα κλείσει το 2023 με ρυθμό ανάπτυξης 3%, συνεπικουρούμενη από τον τουρισμό, την κατανάλωση  και τις επενδύσεις. Τα στελέχη της Πειραιώς θεωρούν δεδομένη την επίτευξη του στόχου για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 μετά και την αναβάθμιση από τη Fitch.

Η Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δις ευρώ το 2023 που θα συνεχιστεί και το 2024 - τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν βαρύνουσα σημασία - που θα προέλθει κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρομεσαίες ενώ οι χρηματοδοτήσεις στο retail εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν μηδενικές.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δάνεια (ΝPEs) προβλέπεται να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα καθώς η  τάση είναι ότι οι δανειολήπτες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και η πλέον ευάλωτη κατηγορία του χαρτοφυλακίου είναι αυτή των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Ο Χρήστος Μεγάλου που παρουσίασε τις προοπτικές της τράπεζας πλαισιομένος από τον Θεόδωρο Γναρδέλλη Chief Financial Officer και η την Χρυσάνθη Μπερμπάτη Business Plan, IR & ESG, προέβλεψε αυξημένο κόστος καταθέσεων κατά 250 εκατ. ευρώ για το 2023.

Η τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα κόστη της και το 2023. Η λειτουργική αποτελεσματικότητα της τράπεζας θα φθάσει με δείκτη κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% . Η μείωση έχοντας λάβει υπόψη της τον πληθωρισμό θα είναι περίπου της τάξης του 2% ενώ η τάση θα συνεχιστεί και το 2024. Μέσα στα σχέδια μείωσης περιλαμβάνονται και κόστη εθελουσίας εξόδου.

Αναφορικά με τις εκδόσεις στο πλαίσιο των ΜREL προγραμματίζεται μια έκδοση για το 2023 και αναλόγως της συγκυρίας θα αποφασιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί.

Ειδικότερα οι χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις για το 2023, όπως ανέφερε η διοίκηση Μεγάλου, προβλέπουν:

  • Περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για εξομαλυμενα κέρδη ανά μετοχή το 2023 άνω των €0,45, υψηλότερα έναντι εκτίμησης για άνω των €0,37 το 2022 όπως αυτή επικοινωνήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022.
  • Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου 100μ.β. περίπου το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας o €1,7δισ. καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου, με νέες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
  • Κορυφαία λειτουργική αποτελεσματικότητα, με δείκτη κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα 2% περίπου, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.
  • Περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγώντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κάτω του 6%, και δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις άνω του 60%
  • Επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 2,0%, ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιτοκίων σε έναν ενισχυμένο ισολογισμό, προσαρμόζοντας παράλληλα τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις.
  • Διατήρηση των καθαρών εσόδων προμηθειών ως προς το ενεργητικό στο 0,6% στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου ισολογισμού.

Ο σχεδιασμός του Ομίλου για το 2023, που θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2022, στις 24 Φεβρουαρίου - περιλαμβάνει τη στήριξη υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν, τη διεκδίκηση ηγετικού τραπεζικού ρόλου στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του RRF και την περαιτέρω ενίσχυση της πελατοκεντρικής του φιλοσοφίας. Η Πειραιώς ενισχύει επίσης την ψηφιακή της πλατφόρμα, εγκαινιάζοντας τη νέα ψηφιακή της τράπεζα εντός του 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ