Νέα
  • ΓΔ: 1042.66 +1.46%
  • Τζίρος: 55,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΜμΕ παρά τα εμπόδια - Ετοιμα σχέδια €2,8 δισ.

Παγιωμένο είναι το ενδιαφέρον των ΜμΕ για τη χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο δύο παράγοντες λειτουργούν ως τροχοπέδη, όπως προκύπτει από τη μελέτη που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της διάθεσης πόρων του Ταμείου.  

Βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, το σύνολο των έτοιμων επενδυτικών σχεδίων που οι ΜμΕ στοχεύουν να προωθήσουν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζει τα €2,8 δισ. (από €0,2 δις πριν ένα χρόνο).

Υψηλότερα επίπεδα επενδυτικών σχεδίων εντοπίζονται στον κλάδο κατασκευών, αντιστοιχώντας περίπου στο 30% των πωλήσεων (έναντι περίπου 20% στους λοιπούς κλάδους). Σημειώνεται ότι παρά τη συγκυρία έντονων προκλήσεων, το συνολικό δυνητικό ενδιαφέρον για επενδύσεις (με χρήση χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης) παραμένει σχετικά σταθερό (στα €15 δις).

►Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Καμπανάκια στις τράπεζες για τους κινδύνους από τα κενά στην ψηφιακή μετάβαση

Τροχοπέδη πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα

Ο πρώτος παράγοντας – τροχοπέδη για τις ΜμΕ , αφορά την πολυπλοκότητα του προγράμματος  και ο  δεύτερος είναι αυτός της τρέχουσας συγκυρίας αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, ενώ τα υποβληθέντα σχέδια για τους δανειακούς πόρους του ΤΑ έχει σχεδόν καλύψει το 1/3 του συνόλου των πόρων, με το 11% να είναι ήδη συμβασιοποιήμενα, μόνο το 1/5 από τις ΜμΕ που δυνητικά ενδιαφέρονται έχει προχωρήσει στην κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου.

Διαφαίνεται λοιπόν κάποια πολυπλοκότητα του προγράμματος καθώς τα 4/5 των υποβληθέντων σχεδίων αφορούν επιχειρήσεις με πωλήσεις υψηλότερες των 50 εκατ. ευρώ.

Ετσι, αναδεικνύεται η ανάγκη για περαιτέρω παροχή τεχνικής βοήθειας στη σύνταξη δυνητικά επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων όσο και η σημασία παράλληλης αξιοποίησης συμπληρωματικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ΕΣΠΑ και  Αναπτυξιακός Νόμο, ώστε να είναι ταχύτητες η κινητοποίηση των ΜμΕ προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα ανάκαμψης των διαθέσιμων πόρων.  

Σημειώνεται ότι στο δανειακό σκέλος του προγράμματος έχουν υποβληθεί σχέδια ύψους 10,5 δις ευρώ, από εκτιμώμενο σύνολο της τάξης των 30 δις ευρώ για την περίοδο 2021 -2027.

Η αβεβαιότητα, είναι ο δεύτερος παράγοντας. Ειδικότερα, το ½ του τομέα με επενδυτικές βλέψεις δηλώνει ότι το υψηλό κόστος ενέργειας οδηγεί σε καθυστέρηση υλοποίησης των σχεδίων τους. Σημειώνεται ότι σχετικά υψηλότερη επίδραση εντοπίζεται στους ενεργοβόρους και εντάσεως κεφαλαίου κλάδους της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Στον αντίποδα, ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια συγκυρία έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής σχεδίων για το 15% του τομέα ΜμΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική αυτή επίδραση είναι διπλάσια για επιχειρήσεις με σχέδιο ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης συγκριτικά με εκείνες που επενδύουν εκτός Ταμείου.

►Διαβάστε επίσης: Δάνεια: Ερχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων - Φόβοι για νέα NPEs 1,4 δισ. ευρώ

Οι πράσινες επενδύσεις

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις πράσινες επενδύσεις, το 1/3 των ΜμΕ που ενδιαφέρονται, τις επισπεύδει ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους αλλά και να θωρακιστεί έναντι αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον. 

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι ΜμΕ είναι πρόθυμες σε μεγαλύτερο βαθμό να συμπεριλάβουν δανειακά κεφάλαια στη στρατηγική τους για πράσινες επενδύσεις παρά να περιμένουν σχετικά προγράμματα επενδύσεων (Εξοικονομώ επιχειρώντας, ΕΣΠΑ κ.α)

Πιο συγκεκριμένα το 68% των ΜμΕ που σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις δηλώνουν ως προτιμητέα μορφή χρηματοδότησης το δάνειο (είτε συνδυαζόμενο με κάποια επιδότηση, είτε χωρίς).

Λίγο χαμηλότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στις επενδύσεις για μεγέθυνση (63%) και καινοτομία (62%), ενώ αρκετά χαμηλότερα είναι στις επενδύσεις εξωστρέφειας (49%), συνεργασιών (46%), με τελευταίες τις ψηφιακές επενδύσεις (36%).

Ανέτοιμες οι μισές

Παρά το γεγονός πως οι πράσινες επενδύσεις επισπεύδονται από τις ΜμΕ, μόλις το 25% του τομέα με ενεργό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι έτοιμες εντός του έτους, με ένα επιπλέον 44% να είναι έτοιμο σε 1 με 2 χρόνια.

Ο ρυθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από τους χρόνους υλοποίησης του συνόλου των επενδύσεων (41% εντός 1 έτους), κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στην φύση των πράσινων επενδύσεων (που συχνά περιλαμβάνουν ανακαινίσεις, αγορά και εγκατάσταση νέων παγίων όπως φωτοβολταϊκά) όσο και σε σχετιζόμενες αδειοδοτικές διαδικασίες (π.χ. σύνδεση φωτοβολταϊκων με το δίκτυο).

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και οι σύνθετες διαδικασίες των πράσινων επενδύσεων θα πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου οι ΜμΕ να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό θωρακισμένες απέναντι στις αβεβαιότητες του επόμενου χειμώνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ