Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νάγκελ: Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

«Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε (για τα επιτόκια), αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη Πέμπτη και τις εκκλήσεις ορισμένων επενδυτών να αναστείλει τη σύσφιξη της πολιτικής της έως ότου χαλαρώσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να προεξοφλήσει νέες αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά με βάση τα διαθέσιμα τότε στοιχεία για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δομικό πληθωρισμό που δεν πειλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η Λαγκάρντ είπε, επίσης, ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό «υπάρχει περισσότερο έδαφος» που πρέπει να καλυφθεί με αυξήσεις επιτοκίων, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει η αίρεση αν η πρόβλεψη αυτή, που είχε γίνει πριν από την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, επιβεβαιωθεί.  

Δεν πρέπει να μειωθούν γρήγορα τα επιτόκια

Ο Νάγκελ υπογράμμισε ότι όταν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, θα πρέπει να αγνοήσει τις φωνές που θα ζητούν να μειωθούν, καθώς αυτό θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να αυξηθεί ξανά.

«Είναι ασφαλώς σωστό ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία… Αν πρέπει να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι», πρόσθεσε.

Πρόωρο να μιλήσουμε για πιστωτική κρίση

Ο Νάγκελ είπε ότι είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν πιο επιφυλακτικές ως προς τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή.

Δεν συμμερίζεται, όμως, τις ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεασθούν από αυτή, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή οδεύει προς μίας πιστωτική κρίση.

Η αναταραχή ξεκίνησε με τη χρεοκοπία περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τη Silicon Valley Bank, η οποία επεκτάθηκε στη Credit Suisse, αναγκάζοντας τις ελβετικές Αρχές να πιέσουν για την εξαγορά της από την UBS, με το deal να κλείνει εσπευσμένα το βράδυ της Κυριακής. 

Η προσοχή είναι σήμερα στραμμένη στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η οποία πρέπει να κινηθεί μεταξύ της ανάγκης να συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού από τη μία πλευρά και των φόβων για τη σταθερότητα στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, από την άλλη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ