Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Η ακτινογραφία των διεθνών δραστηριοτήτων τους

Το 8,6% των προ φόρων κερδών των ελληνικών τραπεζικών ομίλων σε ενοποιημένη βάση προήλθαν από τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα στο εξωτερικό το 2022, σημειώνοντας σημαντική αύξηση στα 380 εκατ. ευρώ, με τις θυγατρικές σε Κύπρο και Βουλγαρία να έχουν τον μεγάλη συμβολή και μικρότερη οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο.

Η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει ότι οι διεθνείς δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζικών ομίλων συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους και στη μείωση του κινδύνου συγκέντρωσης. Χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπει ότι οι προοπτικές για τις διεθνείς δραστηριότητες στην παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα (γεωπολιτικοί κίνδυνοι, επιβράδυνση οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες)

Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε 35 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, αυξημένο κατά 2,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 και το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε στο 10,8% τον Δεκέμβριο 2022, από 10,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Εξορθολογισμός διεθνούς παρουσίας

Το 2022 ήταν χρονιά εξορθολογισμού της διεθνούς παρουσίας μέσω της επικέντρωσης σε αγορές που θεωρούν οι τραπεζικοί όμιλοι στρατηγικής σημασίας.

Ετσι, η Alpha Bank αποχώρησε από την αγορά της Αλβανίας με τη θυγατρική της Alpha Bank Albania να πωλείται στην ουγγρική ΟPT Bank, η Eurobank αυξάνει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στο 29,2% (από 12,6%) και ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της BNP Paribas Personal Ginance Bulgaria. Επίσης, τον Μάρτιο του 2023 ανακοίνωσε την πώληση της Eurobank Direktna στη Σερβία στην AIK Banka Beograd.

Η γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικότερα, ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρο Μακεδονία) αντιπροσωπεύει το 84,2% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων, με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 15,1%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο.

Το μερίδιο της ΝΑ Ευρώπης (όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού) στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο, στο 90,6% και 84,6% αντίστοιχα.

Δάνεια σε καθυστέρηση και ρευστότητα

Τα δάνεια σε καθυστέρηση  ανήλθαν το Δεκέμβριο του 2022 σε 570 εκατ. ευρώ, από 700 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021 (μειωμένα κατά 18,6% σε συγκρίσιμη βάση), αντιπροσωπεύοντας το 3,1% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση ανά κατηγορία δανείων ανέρχεται σε 2,4% για τα επιχειρηματικά, 5,7% για τα καταναλωτικά και σε 3,2% για τα στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 30,1% για τα επιχειρηματικά δάνεια, κατά 5,1% για τα καταναλωτικά δάνεια και κατά 4,9% για τα στεγαστικά δάνεια σε συγκρίσιμη βάση.

Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε σε 82% (Δεκέμβριος 2021: 76%).

Όσον αφορά τη ρευστότητα, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις αυξήθηκε οριακά (Δεκέμβριος 2022: 71,1%, Δεκέμβριος 2021: 70,9%).

Αναλυτικότερα, τόσο οι καταθέσεις όσο και οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 σε συγκρίσιμη βάση. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ