Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πέρασαν με επιτυχία από την κρησάρα της Goldman Sachs - Στο επίκεντρο τα μερίσματα

Οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και αναλυτών που πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των τραπεζικών επιτελείων από τις συζητήσεις που είχαν στο Παρίσι στο πλαίσιο του European Financial Conference της Goldman Sachs.

Οι ξένοι  βλέπουν να ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό στις 25 Ιουνίου και στην ερώτησή τους προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τι περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση, η απάντηση ήταν σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στην κορυφή της Deutsche Bank

Την ίδια στιγμή στην κορυφή των επενδυτικών της επιλογών στη Νότια Ευρώπη τοποθετεί η Deutsche Bank τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εκτιμά ότι ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο Παρίσι το κλίμα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων, ήταν καλύτερο από ποτέ, δηλαδή προ της οικονομικής κρίσης (2008-2009) και τα χαμόγελα αισιοδοξίας κυριάρχησαν.

►Διαβάστε και: Κόκκινα δάνεια: Γκαζώνουν οι ρυθμίσεις - Δεν περπατούν οι επιδοτήσεις δόσεων

Στο επίκεντρο μερίσματα και ΤΧΣ

Το κορυφαίο τραπεζικό θέμα συζήτησης ήταν αυτό της διανομής των μερισμάτων, με τους Ελληνες τραπεζίτες να εκτιμούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να δώσει ο επόπτης την έγκριση για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 (πληρωμή το 2024).

Η Εθνική και Εurobank που έχουν τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή άνεση σκοπεύουν να διανείμουν το 20%-30% των κερδών του 2023, η Alpha Bank 20%, ενώ η Πειραιώς έχει μιλήσει για τουλάχιστον 10%.

Ένα ακόμα θέμα συζήτησης ήταν αυτό της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2025, οπότε και λήγει ο βίος του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εurobank έχει πάρει την έγκριση από τον επόπτη ώστε να προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο, διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί. Σήμερα, τα ποσοστά  του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνονται ως  εξής: Εθνική 40,3%, Πειραιώς 27%, Αlpha Bank 9% και Εurobank 1,4% ενώ το ποσοστό του στην Αttica Bank είναι 69,5%.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Στροφή καταθετών στις προθεσμιακές για επιτόκια έως και 4% - Αύξηση 6 δισ. σε ένα χρόνο

Θα περάσουν τα stress test

Σε ό,τι αφορά τα stress test τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία.

Πρόκειται για «το πιο σκληρό τεστ που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά από Παρίσι, ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το σενάριο που επέλεξε ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ είναι αρκετό σκληρό και έχει συμπεριλάβει μια σημαντική αλλαγή στο περιβάλλον επιτοκίων και μια πολύ αρνητική μακροοικονομική κατάσταση, αλλά και τον ισχυρό αντίκτυπο αυτά στα ακίνητα και τις τιμές των μετοχών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ