Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η υψηλή ρευστότητα «εγγύηση» για τα ΤLTROs - Τι επιστρέφουν στην ΕΚΤ

Η αποπληρωμή των φθηνών δανείων της ΕΚΤ που λήγουν στις 28 Ιουνίου, καθώς θέλει να «φτιάξει» τον διογκωμένο ισολογισμό της θεωρώντας ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη στήριξης μετά τη λήξη της πανδημίας, δεν δημιουργεί προβλήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το θέμα ήταν ήδη γνωστό από τα τέλη του 2021 και είχε γίνει ο σχετικός προγραμματισμός από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που διαθέτει υψηλά αποθέματα ρευστότητας, με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να είναι στο 65%.

Πρόωρη εθελοντική αποπληρωμή

Οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν με πρόωρη εθελοντική αποπληρωμή δανεισμού, που είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ, μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO III), αξιοποιώντας τα υψηλότερα επίπεδα καταθέσεων της τελευταίας 10ετίας.

►Διαβάστε και: Επιτόκια: Η ΕΚΤ βάζει νέα φωτιά σε επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια - Ποιοι διασώζονται

Ειδικότερα, κατά το πεντάμηνο Νοέμβριος 2022 - Μάρτιος 2023, οι τράπεζες αποπλήρωσαν δάνεια 22,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα να μειωθεί σε 28,3 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου έναντι 50,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Οι τράπεζες προχώρησαν έτσι, λόγω της αρνητικής αναθεώρησης των όρων χρηματοδότησης στο πλαίσιο των πράξεων TLTRO III, που έθεσε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  το Νοέμβριο του 2022.

Εντός του 2022, οι τράπεζες αποπλήρωσαν 15,4 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν 7,1 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς

Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες

Πιο επιθετικές κινήσεις, αξιοποιώντας την σημαντική ρευστότητα που διέθεταν έκαναν οι Πειραιώς και η Εθνική. Η πρώτη  μεταξύ Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 εξόφλησε πρόωρα 8,9 δισ. ευρώ και μείωσε τη χρηματοδότησή της μέσω ΤLTRO III σε 5,5 δισ. ευρώ και στο αντίστοιχο διάστημα η Εθνική αποπλήρωσε 6 δισ. ευρώ  διατηρώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της τάξης των 5,5-6 δισ. ευρώ.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Πέρασαν με επιτυχία από την κρησάρα της Goldman Sachs - Στο επίκεντρο τα μερίσματα

Η Alpha προχώρησε σε προπληρωμή 4 δισ. ευρώ εντός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, ενώ η Eurobank μείωσε τη χρηματοδότηση κατά 2,9 δισ. ευρώ πέρσι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα ποσά που χρωστάνε στην ΕΚΤ –συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας, ενώ αντίθετα το ύψος του δανεισμού των ιταλικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων ΤLTRO ξεπερνά την πλεονάζουσα ρευστότητα που είναι τοποθετημένη στην ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν ρευστότητα από άλλες πηγές, ώστε να αποπληρώσουν τα εν λόγω δάνεια.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ