Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η UBS έσπασε όλα τα τραπεζικά ρεκόρ μετά την απορρόφηση της Credit Suisse - Κέρδη $29 δισ. στο β' τρίμηνο

Τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη που είχε ποτέ τράπεζα κατέγραψε η UBS Group AG στο δεύτερο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επείγουσας εξαγοράς της Credit SuisseΕπιβεβαίωσε δε, ότι θα ενσωματώσει πλήρως τις τοπικές δραστηριότητες της πρώην αντιπάλου της μέχρι το επόμενο έτος.

Το κέρδος των 29 δισ. δολαρίων είναι αποτέλεσμα της λογιστικής διαφοράς μεταξύ του τιμήματος των 3 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η UBS για την Credit Suisse και της αξίας του ισολογισμού του εξαγορασθέντος δανειστή, όπως γράφει το Bloomberg.

Η UBS διαθέτει πλέον περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των χρημάτων των πλουσίων.

Δημοσιεύοντας τα καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα πρώτα συνδυαστικά τριμηνιαία κέρδη των UBS-Credit Suisse, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη δήλωσε:

  • Θα στοχεύσει σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026
  • Η UBS είχε καθαρές νέες εισροές κεφαλαίων ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο
  • Οι εκροές της Credit Suisse επιβραδύνθηκαν στα 39 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (44,4 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Η τράπεζα βλέπει ανάκαμψη στη δραστηριότητα των πελατών, αναμένει να συνεχιστούν οι νέες εισροές περιουσιακών στοιχείων

Εκτοξεύτηκε η μετοχή της UBS

Η τιμή της μετοχής της UBS έχει κερδίσει 30% φέτος, καθιστώντας την τον καλύτερα αποτιμημένο μεγάλο ευρωπαϊκό δανειστή. Το λογιστικό κέρδος του τριμήνου επισκιάζει τα κέρδη της JPMorgan Chase & Co. ύψους 14,3 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021, το σύγχρονο ρεκόρ για τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δανειστές.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις που έχουν γίνει ποτέ στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα. Το έργο πρόκειται να περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και είναι γεμάτο με νομικούς κινδύνους, ενδεχόμενο διόγκωσης του κόστους και πολιτικές αντιπαραθέσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελβετία. 

Η UBS Group δήλωσε ότι θα απορροφήσει πλήρως την Credit Suisse - μια απόφαση που έρχεται παρά τις πιθανές αντιδράσεις στην Ελβετία, όπου θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση έγινε παράλληλα με την πρώτη έκθεση κερδών της UBS μετά την εξαγορά της δοκιμαζόμενης αντιπάλου της.

Οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν χωριστά μέχρι την προγραμματισμένη νομική συγχώνευση το 2024, δήλωσε η UBS. Η επωνυμία Credit Suisse θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη μετάβαση των πελατών στα συστήματα της UBS, η οποία αναμένεται το 2025. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ