Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκρήτια: Το νέο πρόσωπο μετά τη απορρόφηση της ΗSBC - Στις αρχές του 2024 το κοινό business plan με την Attica

Η «συγκομιδή των πρώτων καρπών» επιβεβαιώνει ότι η απορρόφηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της ΗSBC μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Παγκρήτια Τράπεζα και να διαμορφώσει έναν οργανισμό που παρέχει υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση και προϊόντα δίνοντας έμφαση στη συμβουλευτική τραπεζική και ενισχύοντας περαιτέρω τη φιλοσοφία της εξατομικευμένης εξυπηρέτησης σε όλες τις εργασίες της.

Οι 250 εργαζόμενοι της HSBC – 50 υψηλόβαθμα στελέχη αποχώρησαν με πλουσιοπάροχα «πακέτα» που πλήρωσε η μητρική HSBC – και οι οποίοι για ένα χρόνο διατηρούν τα εργασιακά τους προνόμια και για 18 μήνες τις απολαβές τους, αποδεικνύονται πολύ ισχυρό asset για την Παγκρήτια, που σήμερα απασχολεί 850 άτομα.

Πρόκειται όπως είπε, ο διευθύνων σύμβουλος της Αντώνης Βαρθολομαίος για νέους ανθρώπους, εξαιρετικά μορφωμένους, εξωστρεφείς, επαγγελματίες και μέσω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης πήραν προαγωγές και πλέον η τράπεζα που αναβαθμίζει τον συμβουλευτικό της ρόλο έχει καλύτερη διάρθρωση.

►Διαβάστε επίσης: Alumil: Ομολογίες 40,89 εκατ. μεταβιβάστηκαν από την doValue στην Παγκρήτια Τράπεζα

Νέοι leaders

«Την επόμενη τριετία θα έχουμε τους νέους leaders»  ανέφερε ο CEO της Παγκρήτιας, τονίζοντας την φυγή ιδιαίτερα αξιόλογων στελεχών από τον τραπεζικό κλάδο προς άλλους που μπορούν να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές και προνόμια, από τις τράπεζες.

Πέραν της ενίσχυσης της σε ανθρώπινο δυναμικό η Παγκρήτια, που προσέθεσε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ  στο μετοχικό της κεφάλαιο, ενίσχυσε το πανελλαδικό δικτύου καταστημάτων, εμπλουτίζει τα προϊόντα της και επενδύει τόσο στο wealth management αξιοποιώντας την «προίκα» της HSBC φιλοδοξώντας να γίνει κατ’ αρχήν, αξιόπιστος σύμβουλος που προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις και όχι απλώς να «πουλάει» προϊόντα. 

Στο πλαίσιο αυτό 10 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσουν την προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας δίνοντας πρόσβαση στους «παλιούς» πελάτες της σε νέα κανάλια επένδυσης ενώ οι «νέοι» προερχόμενοι από την HSBC συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατήρησε τη συμφωνία που είχε η ΗSBC με τους εννέα οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων και μείωσε σειρά προμηθειών που καθιστούσαν την τιμολόγηση από πλευράς της ξένης τράπεζας ιδιαίτερα υψηλή.

Παράλληλα η Παγκρήτια  στοχεύει στην αγορά των στεγαστικών δανείων και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ μετά την απορρόφηση της HSBC  είναι πιο ορατές από ποτέ οι προοπτικές  ανάπτυξης του corporate banking.

►Διαβάστε επίσης: Σε πλήρη λειτουργία η Νέα Παγκρήτια Τράπεζα – Απορρόφησε την HSBC Ελλάδος

Όπως ανέφερε ο Σεραφείμ Χρυσικός, Γενικός Διευθυντής Μεγάλων Επιχειρήσεων, η Παγκρήτια θέλει να εντάξει στο πελατολόγιο της μεγάλες επιχειρήσεις που δεν ήταν «ορατές» από την HSBC  (μικρές για την HSBC, μεγάλες για την Παγκρήτια) και δίνοντας την δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – η  κρητική τράπεζας  ήταν από τις πρώτες που εντάχθηκαν στο ΤΤΑ – και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων της ΕΕ.

Με αφορμή εξάλλου την απόκτηση ενήμερων δανείων ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ  της Alumil από την doValue στελέχη της Παγκρήτιας ανέφεραν ότι ενδιαφέρον της τράπεζας επικεντρώνεται μόνο σε δάνεια που έχουν «θεραπευθεί»  και αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις.  

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις της HSCB, στην Παγκρήτια «πέρασαν» περί το 1 δις ευρώ, χαμηλότερα κατά 100-200 από τις εκτιμήσεις, καθώς κάποιες επιχειρήσεις επέλεξαν τα μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, ενώ διατηρήθηκαν περί τα 400 εκ. ευρώ του wealth management.

Η διοίκηση της Παγκρήτιας – όπως και της Attica Bank – βρίσκεται εν αναμονή του νέου «Ηρακλή» που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.  Εφόσον οι όροι και ειδικότερα το κόστος  του προγράμματος παροχής εγγυήσεων κριθεί συμφέρον, η Παγκρήτια θέλει να εντάξει περι τα 300 εκατ. ευρώ «κόκκινων δανείων» και θα  υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ να τα διαχειριστεί με τα εργαλεία που έχει ήδη στη διάθεση της. 

Αναφορικά με το πλάνο συγχώνευσης με την Αttica Bank, οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, τις επόμενες εβδομάδες θα «τρέξει» το due diligence  - το ΤΧΣ στην Παγκρήρτια και η Τhrivest  στην Αttica - ώστε περί τα τέλη Ιανουαρίου να κατατεθεί το κοινό business plan που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ενεργητικό περί τα 5 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Τέλος η λειτουργική συγχώνευση της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας είναι στην τελική ευθεία.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ