Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Αρχές Ιανουαρίου έρχεται ο «Hρακλής 3» - Πού θα κινηθούν οι κρατικές εγγυήσεις

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και ειδικότερα από την DGcomp για τον «Ηρακλή 3», το νέο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων. Ο «Ηρακλής 3» έρχεται σε μια εποχή που οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία:

  • για την επιστροφή στην κανονικότητα σε ότι αφορά στις συστημικές τράπεζες και
  • εξυγίανσης σε ότι αφορά τις δύο μη συστημικές, την Attica Bank και την Παγκρήτια που βρίσκονται σε φάση συνένωσης, εντός του 2024 και ιδανικά πριν το τέλος του α’ 6μήνου.

►Διαβάστε επίσης: Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δις ευρώ το 2023 με οδηγό το ΤΑΑ

Εκκίνηση τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αυτό το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα «Ηρακλής» που θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2024, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το «καλεντάρι» της Βουλής, με την κυβέρνηση ωστόσο να προσανατολίζεται στην κατάθεση τροπολογίας στο χρηματοπιστωτικό νομοσχέδιο (servicers, βελτιώσεις στον εξωδικαστικό κλπ) και όχι στην κατάθεση ξεχωριστού, αυτοτελούς  νομοσχέδιου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και το χρηματοπιστωτικό νομοσχέδιο πάει λίγο παρακάτω. 

Στα 3 δισ. οι κρατικές εγγυήσεις

Σε ότι αφορά στο ύψος των κρατικών εγγυήσεων εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι είναι υπεραρκετές για να καλυφθεί η «ζήτηση», όπως τουλάχιστον έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι στα δύο προηγούμενα προγράμματα (Ηρακλής Ι και ΙΙ) το ύψος των κρατικών εγγυήσεων ανήλθε σε 18,7 δις ευρώ για συνολικές τιτλοποιήσεις 48 δις ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Χτύπησαν ταβάνι τα έσοδα από τόκους - Φρένο στα επιτόκια των δανείων

Οι έτοιμες τιτλοποιήσεις

Ο νέος Ηρακλής  είναι ουσιαστικά μια επικαιροποιημένη  - λόγω των νέων απαιτήσεων της Eurostat - «αντιγραφή» των προηγούμενων προγραμμάτων (Ηρακλής Ι και ΙΙ) που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών, υπουργείου Οικονομικών και άμεσα ενδιαφερόμενων που ήδη από το καλοκαίρι και τις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης γνωρίζουν ότι ο «Ηρακλής 3» είναι προ των πυλών και προετοιμάζονται ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, οι τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών που είναι έτοιμες από καιρό και δεν πρόλαβαν να «μπουν» στον Ηρακλή 2, εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν εγγυήσεις της τάξης του 1 δις ευρώ.

Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δις ευρώ και Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώςύψους 508 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να ενταχθεί και η κοινή συναλλαγή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η «Solar» ύψους 1,2 δις ευρώ που βγήκε από τον «πάγο» μετά και την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας με την Waterwheel Capital για την πώληση του 95% των mezzanine notes και του 95% των junior notes που θα εκδοθούν στο πλαίσιο ταυτόχρονης τιτλοποίησης από τις Τράπεζες, οι οποίες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) καθώς και το 5% των mezzanine και των junior notes.

Η συμμετοχή Attica Bank και Παγκρήτιας

Τα υπόλοιπα 1-1,5 δις ευρώ των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙΙ» αρκούν - όπως εκτιμάται - για να καλύψουν τις τιτλοποιήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας που ετοιμάζονται για «γάμο» και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. Η τελευταία έχει κάνει λόγο για τιτλοποίηση ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς για τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ «κόκκινων» δανείων προβλέπεται η διαχείριση τους με άλλα εργαλεία ενώ η Attica Bank θέλει μέσω των τιτλοποιήσεων και της ένταξης στον «Ηρακλή 3» πετύχει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων (σήμερα είναι o δείκτης ΝPEs είναι κοντά στο 60%) ακολουθώντας τις συστημικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινό business plan των δύο τραπεζών με σύμβουλο τον Οliver Wyman, αναμένεται να είναι έτοιμο προς κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος τον προσεχή Φεβρουάριο, ώστε να «δείξει» το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του νέου ομίλου που θα έχει assets περί τα 5 δις ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ