Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Χτύπησαν ταβάνι τα έσοδα από τόκους - Φρένο στα επιτόκια των δανείων

Στην κορύφωση τους φτάνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους μετά την παύση στις αυξήσεις  των επιτοκίων  και τη διατήρηση τους στο 4% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Αlpha Bank και της Πειραιώς που ανακοίνωσαν χθες τα αποτελέσματα του 9μήνου και δίνουν την σκυτάλη σε Εθνική Τράπεζα και Εurobank, οι οποίες την Τρίτη αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι το ράλι των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 τροφοδότησε την άνευ προηγουμένου κερδοφορία.

►Διαβάστε επίσης: B. Ψάλτης (Alpha Bank): Ψήφος εμπιστοσύνης το deal με UniCredit - Στα 1,8 δισ. ευρώ ο στόχος εσόδων το 2023

Πώς τα πήγαν οι τράπεζες

Στο 9μηνο το καθαρό έσοδο από τόκους ανήλθε σε 1,34 δις ευρώ για την Alpha Bank από 919 εκατ. ευρώ του γ’ περσινού τριμήνου  ενώ για την Πειραιώς στα 1,466 δις ευρώ έναντι 922 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του  2022.  

Ετσι η Alpha Bank, που είναι εστιασμένη στη συμφωνία ορόσημο με την UniCredit,  τοποθετεί τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 1,8 δις ευρώ στο τέλος του 2023 έναντι 1,7 δις ευρώ που ανέμενε με τον CFO του ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου να αναμένει ήπιες πιέσεις για το 2024, καθώς το beta των καταθέσεων θα κινηθεί συγκρατημένα υψηλότερα «κόβοντας» από την κερδοφορία.

Όμως παρά τη στροφή των καταθετών στις προθεσμιακές ώστε να έχουν μεγαλύτερη «επιβράβευση» η συγκεκριμένη κατηγορία καταθέσεων αντιπροσωπεύει περί το  25%  του συνόλου των καταθέσεων , με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Για την Τράπεζα Πειραιώς  το καθαρό περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 272 μονάδες βάσης από 257 μ.β πριν από ένα τρίμηνο, ενώ το beta καταθέσεων ήταν στο 13% τον Σεπτέμβριο (12% σήμερα) έναντι 14% που αναμενόταν για το 2023.

Στην Alpha Bank το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 2,59% από 2,40% το β΄τρίμηνο. Το beta καταθέσεων  στην Ελλάδα ήταν 15% έναντι 13% το προηγούμενο τρίμηνο.

►Διαβάστε επίσης: Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δις ευρώ το 2023 με οδηγό το ΤΑΑ

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Σεπτέμβριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων «τσίμπησε» κατά 0,43%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 17 μ.β., στο 1,73% και από επιχειρήσεις κατά 15 μ.β., στο 2,85%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας (ταμιευτήριο) από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03% και το αντίστοιχο από επιχειρήσεις σχεδόν αμετάβλητο στο 0,17%.

Την ίδια στιγμή το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 6,15% οδηγώντας σε μείωση στις 5,72 εκατοστιαίες μονάδες το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων.

Γεγονός είναι ότι οι τράπεζες, με τον έναν ή άλλο τρόπο, προσπαθούν να συγκρατήσουν  τα επιτόκια δανεισμού και ανακόψουν το φαινόμενο πρόωρων αποπληρωμών – κυρίως από επιχειρήσεις με πλεονάζουσα ρευστότητα – το οποίο βέβαια είναι χαμηλότερη έντασης σε σχέση τα προηγούμενα τρίμηνα.

Όπως παραδέχθηκε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης στη συζήτηση με τους αναλυτές «Θεωρήσαμε πως οι πρόωρες αποπληρωμές θα ήταν ένα φαινόμενο του α’ εξαμήνου. Κάναμε λάθος. Σε κάθε περίπτωση, προσεχώς θα υπάρξει επιβράδυνση του φαινομένου, με τον κίνδυνο να μην πιάσουμε τους στόχους πιστωτικής επέκτασης να είναι χαμηλός, μόλις 1%», εξήγησε ο κ. Ψάλτης. Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών εξέφρασε την αισιοδοξία για θετική μεταβολή της πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 5% σε ετήσιο επίπεδο.

Σε ότι αφορά την Πειραιώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φαίνεται ότι είναι η «ατμομηχανή» της πιστωτικής επέκτασης που διαμορφώθηκε στα 830 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και βάζει στόχο τα 1,6 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, χαμηλότερα ωστόσο από το 2022 και 2,3 δις ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ