Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Με καθαρά κέρδη 791 εκατ. ευρώ (+16 εκατ. ευρώ) στην τελική ευθεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς / Πηγή: Intime

Με ένα σετ ισχυρό αποτελεσμάτων και καθαρά κέρδη στα 791 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (+16%), πλεονάζουσα ρευστότητα 7,4 δισ. ευρώ και περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου η Εθνική Τράπεζα, μπαίνει με θετικό momentum στην τελική ευθεία η  πρώτη φάση της  αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με τη διάθεση του 20% από το 40% που διαθέτει συνολικά το Ταμείο. Εντός της επόμενης εβδομάδας – μεταξύ 15 -17 Νοεμβρίου – αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το 15% θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές και 5% στο retail ενώ στους υφιστάμενου μέτοχους της ΕΤΕ θα δοθεί  δικαίωμα προτίμησης.  

Διανομή μερίσματος

Η διοίκηση της Εθνικής, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 9μήνου στους αναλυτές, επαναεπιβεβαίωσε την πρόθεση της για διανομή μερίσματος 20%-30% και εξετάζει το ζήτημα επαναγοράς μετοχών το 2024. Σε κάθε περίπτωση η πλεονάζουσα ρευστότητα των 7,4 δισ. ευρώ αποτελεί κάτι «προαναγγελία» επιβράβευσης των μετόχων, πιθανότατα και υψηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς  στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο 3,6% έναντι 5,4% το αντίστοιχο 9μηνο του 2023  πετυχαίνοντας δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο της, με τον δείκτη κάλυψης στο 93,5% το γ’ τρίμηνο έναντι 82,1% το προηγούμενο. Οι ροές νέων ΝPE ήταν σχεδόν μηδενικές από την αρχή του έτους, μόλις 150 εκατ. ευρώ και χαμηλότερες των εκτιμήσεων.  

►Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Οργανικά κέρδη 855 εκατ. στο 9μηνο - Στο 3,6% ο δείκτης ΜΕΑ

Την ίδια στιγμή, η δείκτης κάλυψης ρευστότητας LCR ανέρχεται σε 252%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στα 57% επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ΕΤΕ στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το γ’ τρίμηνο οι νέες εκταμιεύσεις ήταν αυξημένες κατά 40% προσεγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ (4,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο), προερχόμενες κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων (project finance).

Αναμένει νέα βελτίωση των εσόδων από τόκους

«Παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, η πιστωτική επέκταση παρέμεινε υγιής, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς και ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση τοποθετείται στα 1,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Σε ότι αφορά τα έσοδα από τόκους, ο CEO  της ΕΤΕ  ανέφερε ότι η τράπεζα είχε την υψηλότερη επίδοση στην αγοράς, στα 1,64 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (1,566 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) καταγράφοντας αύξηση 73% σε σχέση με το 9μηνο του 2022.  Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμά ότι η κορύφωση των εσόδων από τόκους θα είναι στις αρχές του 2024.

Η Εθνική έχει πετύχει ήδη τον στόχο ΜREL για τον Ιανουάριο του 2024 καθώς βρίσκεται ήδη στο 24,5% έναντι στόχου 22,7% και για υπάρχει ανάγκη για έκδοση στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο μια νέα έκδοση στο α’ τρίμηνο του 2024 δεν αποκλείεται καθώς η τράπεζα δρα προληπτικά

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ