Νέα
  • ΓΔ: 1277.76 -0.18%
  • Τζίρος: 26,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΧΣ: Τον Φεβρουάριο οι αποφάσεις για την αποεπένδυση από την Πειραιώς - Τι σηματοδοτεί η επιτυχία της Εθνικής και η ποιότητα των επενδυτών

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την εισήγηση του συμβούλου για τον χρόνο διάθεσης του ποσοστού που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς,  τον τρόπο που θα γίνει και αν το ΤΧΣ θα προχωρήσει στη διάθεση του συνόλου των μετοχών του που αντιστοιχεί σε 27% ή αν θα κρατήσει το δημόσιο ένα ποσοστό για …αργότερα.   

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τάσσεται υπέρ της διάθεσης του συνόλου του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ και μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε ότι πίστευε εξαρχής ότι το placement της Εθνικής θα είχε μεγάλη επιτυχία και ίσως να έπρεπε να διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Σωματείου «Ελίζα» και το πρόγραμμα Νηπιαγωγών για την πρόληψη της παραμέλησης και της κακοποίησης του παιδιού «Αναγνωρίζω – Προστατεύω» που υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, ο Χρ. Μεγάλου υπογράμμισε από το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, είναι απόλυτα εφικτό να που πουληθεί όλο το ποσοστό στην καλύτερη δυνατή τιμή «με βάση το που βρισκόμαστε σήμερα, πολύ κοντά στα 3,2 ευρώ» δηλαδή κοντά στο ιστορικό υψηλό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2021 η ΑΜΚ πραγματοποιήθηκε στο 1,15 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Η επιτυχία της ΕΤΕ «ανοίγει» το δρόμο και για την Πειραιώς - Οι long -term επενδυτές και οι βασικοί παίχτες

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Πειραιώς

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να  ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της  Πειραιώς για το 2023 με τους οιωνούς να είναι θετικοί καθώς εκτιμάται ότι  και στο 4ο τρίμηνο η τράπεζα θα καταγράψει πολύ καλές επιδόσεις. Και αναμένεται να επανεπιβεβαιωθεί, με μεγαλύτερη σαφήνεια η πρόθεση διανομής μερίσματος το 2024 (κέρδη 2023) με τη διοίκηση να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον SSM  (ο ευρωπαίος επόπτης είναι αυτός δίνει την έγκριση)  με τις οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται στην  ετήσια γενική συνέλευση τον προσεχή Ιούνιο.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το μέρισμα ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε συζήτηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο εκδήλωσης έκανε λόγο για συμβολικό μέρισμα – κίνηση που θα σημαίνει ότι ο επόπτης (SSM) μας αναγνωρίζει ότι την μεγάλη εξυγίανση της τράπεζας ώστε να ανταμείψει τους μετόχους. Πρόοδο που, όπως είπε αναγνωρίζει και η αγορά.

Τα αποτελέσματα του 2023 αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και την οποία αναγνώρισε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, στο περιθώριο της χθεσινής τελετής έναρξης της  συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την Εθνική Τράπεζα να έχει την τιμητική της, μετά την απόλυτα επιτυχημένη διάθεση του 22% που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου.

«Προετοιμάζουμε το έδαφος για κάτι αντίστοιχο με αυτό της Εθνικής και δίνουμε μεγάλη σημασία στη διαχείριση για καλά αποτελέσματα και στο 4ο τρίμηνο της χρονιάς με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την μέτοχο. Πιστεύουμε σε μια ανάλογη επιτυχία με αυτή της Εθνικής Τράπεζας και είναι απόλυτα εφικτό να διατεθεί όλο το ποσοστό του ΤΧΣ στην καλύτερη δυνατή τιμή. Αυτή βέβαια δεν είναι μια δική μας απόφαση αλλά του Ταμείου. Εμείς θα βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για έχουμε ανάλογη επιτυχία με αυτής ΕΤΕ που ήταν πολύ μεγάλη όπως  και την Αlpha Bank και βοηθάνε όλο το τραπεζικό σύστημα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς . Και  η μόνη πηγή ανησυχίας απορρέει από τα  γεωπολιτικά ζητήματα, για τα οποία άπαντες – και Χρήστος Μεγάλου -  «χτυπούν ξύλο».

Πηγή: Eurokinissi

Πάντως  η ποιότητα των επενδυτών στο placement της Εθνικής έδωσε νέο αέρα αισιοδοξίας. Όπως είπε ο Χρήστος Μεγάλου, αρκετοί από αυτούς είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά και είναι πολύ καλό που τους βλέπουμε να επανατοποθετούνται. Και εκτίμησε ότι θα δούμε και μερικούς ακόμα στο μέλλον καθώς η χώρα πηγαίνει σε επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους.

Ως μοναδική επιτυχία χαρακτήρισε τις συναλλαγές της Αlpha Bank και της ΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης που υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο της Πειραιώς . Ανέφερε εξάλλου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence σε Attica (το ποσοστό του Ταμείου είναι 69,51%) και Παγκρήτια, βάσει του οποίου θα προκύψουν οι όροι συγχώνευσης και η σχέση ανταλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Στα 5,30 ευρώ πούλησε το ΤΧΣ το 21,99% - Η πασαρέλα των μεγάλων funds

Πανηγυρικό «καμπανάκι» για την Εθνική Τράπεζα

«Η αγορά έδειξε εμπιστοσύνη στη χώρα, στην οικονομία , στο τραπεζικό σύστημα με τη σημαντική υπερκάλυψη του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς στην τελετή έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπογράμμισε ότι πέραν του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος των μεγάλων επενδυτών, η ζήτηση από το εγχώριο retail που άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ "δεν έχει ξαναγίνει."

Η σοβαρή προεργασία και τα δυνατά μεγέθη  της τράπεζας οδήγησαν όπως είπε, στην επίτευξη του εγχειρήματος και «συνεχίζουμε τη δουλειά και εύχομαι  σύντομα να τα ξαναπούμε εδώ», είπε ο κ. Μυλωνάς καθώς στο προσεχές διάστημα το Ταμείο θα διαθέσει το υπόλοιπο 18,4% της ΕΤΕ.

Το «σύντομα» σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά την παρέλευση ενός 6μήνου, όπως προβλέπει ο νόμος του ΤΧΣ για τη διάθεση μετοχών της ίδιας τράπεζας και πριν από τη λήξη του προγράμματος αποεπένδυσης, δηλαδή το τέλος του 2025, όπως ορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο.  Ωστόσο, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για διάθεση του 18,4%  πολύ πριν το dead line, πιθανότατα το φθινόπωρο του 2024, καλώς εχόντων των συνθηκών.

«Οι επενδυτές δεν αγόρασαν μετοχές μόνο για την κερδοφορία, επένδυσαν για τη δουλειά που έχει να κάνει με το ότι η Εθνική είναι η πρώτη ψηφιακή τράπεζα και με την αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων» υπογράμμισε ο Παύλος Μυλωνάς.

Αναφερόμενος στην πορεία της τράπεζας ο Παύλος Μυλωνάς εκτίμησε ότι τα κέρδη θα διατηρηθούν και το 2024 και τοποθέτησε χρονικά τη μείωση των επιτοκίων στο β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση εκτίμησε ότι το 2023 θα «κλείσει» στα 6 δις ευρώ για την ΕΤΕ και στα 24 δις ευρώ συνολικά, με τη ζήτηση στα στεγαστικά δάνεια να ανακάμπτει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ