Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Δεν αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων μετά τη μείωση του πληθωρισμού

ευρώ, ελβετία

O πληθωρισμός στην Ελβετία μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 1,4%, το χαμηλότερο επίπεδο διετίας, ενισχύοντας την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB) θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Η επίδοση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο ήταν καλύτερη από τις προσδοκίες αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα έμενε αμετάβλητος στο 1,7%. Η μείωση προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές στα ξενοδοχεία, στα πακέτα διακοπών, τα καύσιμα και τα φρούτα και λαχανικά

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε επίσης στο 1,4%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική στατιστική υπηρεσία.

Με το ποσοστό πληθωρισμού της να διατηρείται εντός του εύρους στόχου της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 0 και 2%, η SNB σταμάτησε τις αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Αξιωματούχοι της, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τόμας Τζόρνταν, έχουν τονίσει πάντως ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλες αυξήσεις.

«Δεν μπορούμε ακόμη να δηλώσουμε ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί πλήρως», δήλωσε ο Τζόρνταν σε συνέντευξή του στη NZZ στα τέλη του περασμένου μήνα. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

Αναμένεται αύξηση πάνω από το 2% το 2024

Η SNB προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον στόχο όλο το επόμενο έτος, λόγω του υψηλότερου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των ενοικίων και των δημόσιων μεταφορών, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ. Μόνο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 18% τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, η αύξηση των τιμών στην Ελβετία παραμένει χαμηλότερη από πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου την έχει προστατεύσει από τα δεινά του πληθωρισμού.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελβετία ανήλθε στο 1,6%.

Η οικονομία της Ελβετίας τα πήγε ελαφρά καλύτερα από της Ευρωζώνης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά 0,8% στο σύνολο του 2023, έναντι 0,6% που είναι η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε οριακά στο τρίτο τρίμηνο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ