Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Παράθυρο για μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα - Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Πηγή: EKT - Twitter

Σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη δήλωση της Ιζαμπελ Σνάμπελ, της πιο σημαντικής εκπροσώπου των «γερακιών» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ότι είναι «μάλλον απίθανο» να υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων μετά τη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο και ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να δεσμεύεται ότι η μείωση τους δεν θα γίνει πριν τα μέσα του 2024.

Στο 3,47% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

Ηταν η πρώτη ξεκάθαρη αλλαγή θέσης «γερακιών» της ΕΚΤ, που έως τώρα δεν απέκλειαν νέες αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας την απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων σε πτώση 7 μονάδων βάσης στο 2,279%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Αντίστοιχη πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις και των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης, με αυτή των 10ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου να διαμορφώνεται στο 3,47%.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικά ομόλογα: Μεγάλη υποχώρηση (-4%) της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου μετά την επενδυτική βαθμίδα

Θετικές εκπλήξεις από τον πληθωρισμό

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η Σνάμπελ, η οποία είναι Γερμανίδα και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι έχει αλλάξει άποψη για τα επιτόκια μετά τις  καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις του πληθωρισμού τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, oι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,4% τον Νοέμβριο, κοντά στον στόχο 2% της ΕΚΤ και πολύ χαμηλότερα από τις αυξήσεις 10% και πλέον πριν από ένα έτος.

«Οταν αλλάζουν τα πράγματα, αναθεωρώ τις απόψεις μου», δήλωσε η Σνάμπελ, επαναλαμβάνοντας το μότο που αποδίδεται στον Τζον Μέιναρντ Κέινς. «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν κάνει μάλλον απίθανη μία νέα αύξηση των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Η Σνάμπελ προειδοποίησε επίσης να μη γίνονται προβλέψεις για τα επιτόκια για πολλούς μήνες μετά,  καθώς υπάρχουν εκπλήξεις στην πτώση του πληθωρισμού όπως υπήρχαν και στην άνοδό του. «Εχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις… Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε δηλώσεις για κάτι που πρόκειται να συμβεί μετά από έξι μήνες», πρόσθεσε, αναφερόμενη σε δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, περιλαμβανομένης της Λαγκάρντ, ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν πριν από το καλοκαίρι του 2024. 

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια ΕΚΤ: Μείωση στο β' τρίμηνο του 2024 βλέπει η Goldman Sachs

Μειώσεις επιτοκίων 140 μ.β. βλέπουν οι επενδυτές για το 2024

Οι δηλώσεις της Σνάμπελ είχαν «μεγάλο αντίκτυπο», είπε ο επικεφαλής αναλυτής για επιτόκια της τράπεζας SEB, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα είναι από τα επιδραστικά μέλη στο Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα γεράκια γίνονται περισσότερο περιστέρια. Θα έλεγα ότι είναι σχεδόν αδύνατο τώρα να απορρίπτουν τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές στις αγορές χρήματος της Ευρωζώνης βλέπουν σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα σχεδόν 84% για μία μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο ενώ την περασμένη εβδομάδα η πιθανότητα ήταν 72%. Επίσης, προβλέπουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος θα ανέλθουν συνολικά σε 140 μ.β. (1,4 ποσοστιαίες μονάδες), με το επιτόκια καταθέσεων να διαμορφώνεται σήμερα στο 4%.

Η Σνάμπελ ήταν πιο συγκρατημένη στο σχόλιο που έκανε για τις εκτιμήσεις αυτές των αγορών. «Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιο επιφυλακτικές και θα έλεγα ότι πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικές. Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια με πληθωρισμό υψηλότερο του στόχου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Ντε Γκίντος: Οι τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων καθώς η ΕΚΤ θα μειώσει τη ρευστότητά τους

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ