Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια: Η ΕΚΤ θα σύρει πρώτη τον χορό της μείωσης το 2024 εκτιμούν οι αγορές

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024 μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Ιζαμπελ Σνάμπελ, που συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ, ότι η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι ενθαρρυντική.

Οι αγορές προεξοφλούν με πιθανότητα σχεδόν 90% ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ένα σενάριο που ήταν αδιανόητο πριν από μόλις τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, αναμένουν με βεβαιότητα συνολικά πέντε μειώσεις επιτοκίων το 2024, από 25 μονάδες βάσης η κάθε μία, ενώ δίνουν πιθανότητα 80% και σε μία έκτη μείωση, κάτι που θα οδηγούσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να μειωθεί κατά 150 μ.β. στο 2,5%.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη και εντονότερη μείωση των επιτοκίων ενισχύθηκαν μετά τις δηλώσεις της Σνάμπελ στο Reuters ότι είναι «μάλλον απίθανη» μία νέα αύξηση των επιτοκίων.

Οι εκτιμήσεις για Fed και Τράπεζα Αγγλίας

Αν οι επενδυτές έχουν δίκιο, η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα ανοίξει τον χορό της μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, μεγάλες τράπεζες της Wall Street προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων διεθνώς έχουν αρχίσει να φαίνονται υπερβολικές.

Η Fed αναμένεται να κάνει την πρώτη κίνηση τον Μάιο και συνολικά να μειώσει τα επιτόκια κατά 125 μ.β. το 2024, ενώ για τη Βρετανία οι αγορές αναμένουν ότι θα γίνουν τρεις μειώσεις των 25 μ.β. με την πρώτη τον Ιούνιο, ενώ δίνουν πιθανότητα μόνο 30% για μία τέταρτη μείωση. Σημειωτέον ότι πριν από έναν μήνα αναμένονταν μόνο δύο μειώσεις.

Η άποψη ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να χαλαρώσουν τις νομισματικές συνθήκες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους το επόμενο έτος έχει δώσει ώθηση στις τιμές των ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να αποκλιμακώνονται σημαντικά. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει πάνω από 45 μ.β. τον περασμένο μήνα.

Η δήλωση της Σνάμπελ έγινε λίγες μέρες μετά τη δραστική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,4%, πολύ χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε δηλώσεις για κάτι που θα συμβεί σε έξι μήνες», είπε η Σνάμπελ, αναφερόμενη σε αξιωματούχους της ΕΚΤ που αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων δεν θα γίνει πριν τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ