Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκια ΕΚΤ για τα κλιματικά stress tests των τραπεζών: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Στις 12 Μαρτίου 2024 θα ολοκληρωθεί το κλιματικό stress test, το δεύτερο κατά σειρά, στο οποίο μετέχουν 110 ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών. Στο κλιματικό stress test που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν συγκεντρωτικά δεδομένα αλλά και σε επίπεδο πελατών, με ημερομηνία αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2022 ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν συμπεριλάβει τους κλιματικούς κινδύνους στα business plans τους, βάσει και των στόχων για μείωση 55% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.

Η επίτευξη των στόχων που σχετίζονται για την κλιματική αλλαγή απαιτεί εκ των πραγμάτων εντατικοποίηση των προσπαθειών και σημαντικές επενδύσεις που αφορούν την λειτουργία τόσο των ίδιων των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Γιατί δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα μετρητά - Οι «εντολές» της ΕΚΤ

Το «καμπανάκι» της ΕΚΤ

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Ελλάδα και την κλιματική κρίση, ανάλυση του ΙΟΒΕ κατατάσσει χώρα μας στην 14η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ , με όρους τρωτότητας και στη 18η θέση στην ετοιμότητα κινητοποίησης επενδύσεων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος αν δεν ληφθούν μέτρα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να υποστεί ετήσια μείωση ως και 6% και το σωρευτικό κόστος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μεταφράζεται σε 701 δισεκ ευρώ. Το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά μέχρι και 123 δισεκ. ευρώ εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής.

Τα φετινά κλιματικά stress test αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο στάδιο της επόμενης άσκησης, το αποτέλεσμα της οποίας θα προσμετρηθεί στα κεφάλαια των τραπεζών. Μπορεί λοιπόν αυτή η άσκηση, που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, να αποτελεί απλώς καταμέτρηση ωστόσο ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει από την ΕΚΤ για τις τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Εντός Γενάρη θα τρέξει ο νέος εξωδικαστικός με γενναιότερο «κούρεμα» και μικρότερο επιτόκιο

Ειδικότερα, η ΕΚΤ μέσω της άσκησης θα ελέγξει:

  1. Την έκθεση των τραπεζών σε κλιματικούς κινδύνους και θα συνυπολογιστούν οι ειδικές συνθήκες σε ότι αφορά το κλίμα της χώρας και τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις που λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν αυξημένους κινδύνους. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν όχι μόνο άμεσες αλλά και έμμεσες συνέπειες αλλά και οι πυρκαγιές σε Ρόδο και Εβρο αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις .
  2. Μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες για την αξιολόγηση των κινδύνων, και για την αντιμετώπισή τους. Μέσα στη διαδικασία αυτήν ενσωματώνεται και η τιμολόγηση στην οποία προβαίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι απαιτήσεις για την ασφάλιση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
  3. Έκθεση των τραπεζών σε δευτερογενείς επιπτώσεις από παρόμοιους κινδύνους. Ως δευτερογενής επίπτωση είναι μια ολόκληρη περιοχή να μην μπορεί να λειτουργήσει επί μακρόν μετά από μια κλιματική καταστροφή έστω και εάν οι πελάτες των τραπεζών δεν έχουν υποστεί πρωτογενή ζημιά.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ