Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Γκάζωσε ο εξωδικαστικός - Το μεγάλο στοίχημα και οι επιδόσεις του Ιανουαρίου

Στις 13.101 ανέρχονται οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Οι ρυθμίσεις αυτές αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 4,8 δις ευρώ και ο μηχανισμός θα «τρέξει» με νέα δεδομένα, καθώς ενσωματώνονται οι αλλαγές που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο περισσότερες και βιώσιμες οριστικές λύσεις ρύθμισης χρέους, με το επιτόκιο όλων ρυθμίσεων πλέον να διαμορφώνεται στο 3% σταθερό για 3 χρόνια.

Παράλληλα οι servicers στους οποίους βρίσκεται ο κύριος όγκος των «κόκκινων» δανείων στοχεύουν σε ποσοστό εγκρισιμότητας άνω του 80% για οφειλές μέχρι 250.000 ευρώ. Σημειώνεται εξάλλου ότι εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού, διμερώς οι servicers ρύθμισαν το 2023 αρχικές οφειλές ύψους περίπου 6 δισ ευρώ.

Ρεκόρ αιτήσεων

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» έως και 27% στις ενυπόθηκες οφειλές και η υποχρεωτική αποδοχή από τους πιστωτές των προτεινόμενων ρυθμίσεων που αφορούν ευάλωτους, κινητοποίησαν - καθώς φαίνεται - τους οφειλέτες και οι νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 5.000 τον Ιανουάριο καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ για την πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό θα αποτυπωθούν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες, όταν θα υπάρχουν τα ποιοτικά στοιχεία - χαρακτηριστικά των αιτήσεων/ρυθμίσεως και κυρίως πόσες από αυτές τις αιτήσεις αφορούν ευάλωτους, τα «κουρέματα» των ενυπόθηκων οφειλών κ.λπ. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, πιστοποιητικό ευαλωτότητας είχαν πάρει 3.405 οφειλέτες, 1.634 κρίθηκαν μη επιλέξιμοι ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 43.400.

Στο παρά πέντε του πλειστηριασμού

Ένα ακόμα στοιχείο που θα έχει ενδιαφέρον είναι ο αριθμός των οφειλετών που βρίσκονται στο παρά πέντε του πλειστηριασμού (τους έχει κοινοποιηθεί πλειστηριασμός) και θα επιλέξουν να καταβάλουν προκαταβολή εως και 10% προκειμένου να σταματήσουν την εκποίηση της πρώτης κατοικίας τους και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των servicers να ζητούν προκαταβολή από την συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών έχει στόχο να μην χρησιμοποιείται ο Μηχανισμός ως παρελκυστικό μέσο.

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των ρυθμίσεων που «χαλάνε» από τους πρώτους κιόλας μήνες, ποσοστό που ήταν στο 30% - 40%. 

Οι επιδόσεις του Ιανουαρίου

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις επιδόσεις του Ιανουαρίου:

 • Πραγματοποιήθηκαν 5.031 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα και 1.075 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε ιδιαίτερα υψηλό σύνολο αρχικών οφειλών 425 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από την αρχή λειτουργίας του μηχανισμού στο σύστημα βρίσκονται 51.370 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές συνολικού ύψους 26 δις ευρώ εκ των οποίων τα 9,86 δις ευρώ (37,88% του συνόλου) να αφορούν ολοκληρωμένα αιτήματα. 
 • Το 58% των οφειλών που βρίσκονται στον Εξωδικαστικό αφορούν επιτηδευματίες
 • Η πλειοψηφία των οφειλών (76,5%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς.
 • Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000-200.000 ευρώ ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά σε 15,3 δις ευρώ και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών.
 • Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.
 • Στο 73% διαμορφώνεται το ποσοστό εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις με βάση το πλήθος και στο 71% το αντίστοιχο ποσοστό βάσει οφειλών.
 • Στο 16,96% το μέσο κούρεμα για οφειλές προς Δημόσιο και 27% προς χρηματοδοτικούς φορείς. Το 45% των ρυθμίσεων προς χ.φ. (βάσει οφειλών) έλαβε κούρεμα, μεγαλύτερο του 30%
 • Το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 1,39 δις ευρώ.
 • Το μέσο «κούρεμα» στα στεγαστικά ήταν 13%, στα επιχειρηματικά 30,24%, στα καταναλωτικά 34,31% και για τις οφειλές προς το δημόσιο 16,96%.
 • 17 χρόνια  είναι μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς Δημόσιο και 18 προς χρηματοδοτικούς φορείς.
 • Οριακή μείωση καταγράφεται στις απορρίψεις των οφειλετών στις πολυμερείς και διαμορφώνεται στο 35% και στο  17% στις διμερείς.
 • Βασικοί λόγοι απόρριψης από τους χρηματοδοτικούς φορείς είναι η ανεπαρκής οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης (απόρριψη για το 16,84% των συνολικών οφειλών), κάποιος «άλλος» λόγος ή μη – αιτιολόγηση (16,7%) ενώ το 12% απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι ο Εξωδικαστικός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτή.
 • Οι οφειλέτες από την πλευρά για το 62,6% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν δεν έχουν αιτιολογία ενώ το 21,6% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν αποδίδονται σε «αδυναμία εξυπηρέτησης». Στις διμερείς, το 80% δεν έχει σημειώσει αιτιολογία και  6,6% αξιολόγησε την αίτηση ως μη συμφέρουσα
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ