Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΤΧΣ: Kick off για το μεγάλο placement της Πειραιώς - Όλες οι λεπτομέρειες

Τράπεζα Πειραιώς
Πηγή: Intime

Στην τελική ευθεία μπαίνει το placement της Πειραιώς και την Παρασκευή 1η Μαρτίου αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο ώστε να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στις 4 Μαρτίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στο ΤΧΣ περιμένουν από μέρα – σε μέρα την εισήγηση της Bank of Αmerica  ώστε να αποφασίστει το ποσοστό διάθεσης, αν δηλαδή το Ταμείο θα πάει άμεσα σε  πλήρη αποεπένδυση με τη διάθεση και του 27% που κατέχει, σενάριο που τις τελευταίες μέρες  φαίνεται κερδίζει έδαφος ή αν θα διαθέσει τώρα το 20% και θα μεταθέσει για αργότερα την πλήρη απεμπλοκή του από την τράπεζα.

Το τελευταίο λόγο θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, πιθανόν αύριο, ώστε να «ζυγιστούν» τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Επιστροφή και με τη βούλα του SSM στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Τα «θέλω» της κυβέρνησης

Οι αποφάσεις για το placement της Πειραιώς δεν αφορούν μόνο την ίδια την τράπεζα αλλά το συνολικό πρόγραμμα αποεπένδυσης της ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το οποίο βάσει νόμου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 όταν και λήγει ο βίος του Ταμείου.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει λόγο να περιμένει μέχρι τότε και θέλει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 και όσο είναι ευνοϊκή η συγκυρία η απεμπλοκή του Δημοσίου από τις τράπεζες  και την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους εδραιώνοντας την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς / Πηγή: Intime

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Τα μερίσματα, η ισχυρή κερδοφορία και ο αστερίσκος του SSM για τον αναβαλλόμενο φόρο

Το «κλειδί»

«Κλειδί» για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης είναι η διάθεση του εναπομείναντος 18%  ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με το placement να μην μπορεί να γίνει πριν την παρέλευση 6μήνου από το προηγούμενο πολύ επιτυχημένο placement του 22% τον περασμένο Νοέμβριο. 

Αυτό σημαίνει ότι μετά τα μέσα Μαϊου μπορεί να ανοίξει η διαδικασία η οποία ωστόσο θέλει προετοιμασία και χρόνο που δεν είναι άπλετος λόγω και των Ευρωεκλογών (9/6).

Χωρίς να αποκλείεται η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης εντός του Ιουνίου στο τραπέζι παραμένει η διάθεση του 18% της Εθνικής στις αρχές του φθινοπώρου.

Πρακτικά λοιπόν, αν τελικά υπερισχύσει η άποψη για διάθεση τώρα όλου του ποσοστού του ΤΧΣ της Πειραιώς, δηλαδή του 27% τότε οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί (έχουν προηγηθεί η Eurobank και η Alpha Bank) και θα μένει η «εκκρεμότητα» Εθνικής για το β’ εξάμηνο.

Το εναλλακτικό σενάριο

Στην περίπτωση που το επικείμενο placement αφορά το 20% τότε η διάθεση του υπόλοιπου 7% θα γίνει μετά την παρέλευση 6μήνου, μετά τον Οκτώβριο, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο, το «μπλόκο» του 6μήνου δεν ισχύει στην περίπτωση επαναγοράς  – με την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων - καθώς η Πειραιώς εμφάνισε υψηλά κέρδη το (800 εκατ. ευρώ) και στοχεύει υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια (επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δις ευρώ κατ’ ετος την περίοδο 2024-2026).

Βέβαια το που και πως  θα κατευθυνθεί η κερδοφορία έχει άμεση σχέση με την απόφαση του επόπτη για το μέρισμα – η Πειραιώς έχει εκφράσει την πρόθεση της για διανομή μερίσματος του 10% των κερδών του 2023 – αλλά και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου.

Το έτερο σενάριο για το 7% που θα απομείνει αν δεν γίνει τώρα η διάθεση του όλου του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ (27%) είναι να διατεθεί σε δεύτερο χρόνο όπως συνέβη και με το 9% της Alpha Bank που πέρασε στη Unicredit.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γνωρίζουμε τις παραμέτρους του επικείμενου  placement  της Πειραιώς (ποσοστό διάθεσης, εύρος τιμής) για το οποίο το ενδιαφέρον τον επενδυτών είναι παραπάνω από ζωηρό.

Και παράλληλα θα γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο σε ότι αφορά συνολικά το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Και ενδεχομένως μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας στις 12 Μαρτίου η εικόνα να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ