Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Το 27% του ΤΧΣ στο placement με discount στη ζώνη του 5%

Τράπεζα Πειραιώς
Πηγή: Intime

Με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να είναι stand by για να συνεδριάσουν ανά πάσα στιγμή από σήμερα το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το placement της Πειραιώς και να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

Η συνδυασμένη προσφορά των μετοχών της τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα 4 Mαρτίου και να κλείσει στις 6 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει στη διάθεση του 27% των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ και εκτιμάται ότι με αυτή την άποψη θα συνταχθεί και ο σύμβουλος του Ταμείο, η Βank of America που θα περιμένει το κλείσιμο του Χ.Α – αλλά των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη – για να υποβάλλει την εισήγηση της. 

Με τη διάθεση του 27% η Πειραιώς θα γίνει η τρίτη κατά σειρά τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, γεγονός που πιθανότητα να ανατρέψει το μέχρι τώρα γνωστό, έστω και ανεπισήμως χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική που προβλέπει στις αρχές του φθινοπώρου τη διάθεση του 18% που απέμεινε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ μετά την απόλυτη επιτυχία του placement τον περασμένο Νοέμβριο για το 22%. 

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν στις αρχές του καλοκαιριού και να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ και από τις 4 συστημικές τράπεζες.

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Κλειδώνει το μοντέλο αποχώρησης του ΤΧΣ - Αύριο η εισήγηση της BofA - Δευτέρα το book building

Το δυνατό σενάριο

Ένα πολύ ισχυρό σενάριο είναι να διατεθεί το 20% με την πρόβλεψη διάθεση και του υπόλοιπου 7% (ή 22%+5%) εφόσον συντρέχουν τρεις σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις: υψηλή ζήτηση,  καλή ποιότητας επενδυτές, δηλαδή μακροχρόνιοι (long term) και προσφορές σε καλή τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι και στο placement της Εθνικής προβλεπόταν η διάθεση του 20% + 2% και τελικά λόγω της υπερκάλυψης και κυρίως της ποιότητας των επενδυτών  και της τιμής διάθεσης που διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή με πολύ μικρό discount μόλις 2,57% το ποσό που διάθεσε το ΤΧΣ έφτασε το 22%.

Σε μια ευνοϊκή περίοδο για τα ελληνικά «χαρτιά» και τις ελληνικές τράπεζες να έχουν γυρίσει σελίδα, η ζήτηση για την Πειραιώς, με βάσει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αξιοσημείωτα υψηλή και εκτιμάται ότι η υπερκάλυψη θα είναι μεγάλη.

Με βάση αυτό το ενδιαφέρον, που είναι παραπάνω από …θεωρητικό και έχει αποτυπωθεί από το υποψήφιο σχήμα αναδόχων (ΒofA, Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC, Euroxx, Axia, Πειραιώς ΑΧΕ), η Bank of America uθα εισηγηθεί και το εύρος τιμής διάθεσης με το Ταμείο να θέλει το δυνατόν χαμηλότερο discount, έναντι της τιμή του σημερινού κλεισίματος και ενώ χθες έκλεισε στα 4,07 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 5,22%, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 5  δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το discount  θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 5%.

►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Υπέρβαση του στόχου για την εθελούσια - Εξοδο με sabbatical επέλεξαν 2 στους 3

Οι τιμές - στόχοι και το ποσοστό του ΤΧΣ

Σημειώνεται, ότι οι τιμές στόχοι των διεθνών οίκων είναι πάνω από  την τρέχουσα τιμή με την JP Morgan να δίνει σύσταση αγοράς και τιμή στόχο στα 5,35 ευρώ, ,  της Goldman Sachs 4,70 ευρώ, τη Morgan Stanley 4,58 ευρώ, τη Citigroup 4,15 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής, το ταμπλό του ΧΑ πριν το placement είχε δείξει 5,46 ευρώ και το εύρος της τιμής διάθεσης ήταν 5-5,44 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις στο τέλος του 2023 το ΤΧΣ κατείχε 337.599.150 μετοχές που αντιστοιχεί σε ποσοστό 27%, η Paulson & Co 232.758.919 μετοχές (18,62%) και η Helikon Investments είχε έμμεσα (μέσω του Helicon Long Short Equity Fund Master ICAV) 54.373.407 κοινές μετοχές, ήτοι 2,368% και 33.271.381 μετοχές ή 2,661% δικαιώματα ψήφου, προερχόμενα από χρηματοοικονομικά μέσα.

Συνολικά, δηλαδή, η Helicon κατέχει 117.251.976 μετοχές ή 9,377% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας. Το 39% έχουν νομικά πρόσωπα και το 6% φυσικά πρόσωπα.

«Η ισχυρή διεθνής παρουσία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των μετοχών σε διασπορά (free float) κατέχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές»  αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Πειραιώς. 

Σημειώνεται ότι το 2023 η διοίκηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα προς τον SSM για τη διανομή μερίσματος μέχρι ποσού 79 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 10% των διανεμητέων κερδών της περυσινής χρήσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ