Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank - UniCredit: Προς επέκταση της συνεργασίας τους - Τι δήλωσαν Ψάλτης και Orcel

Ψάλτης - Orcel

Περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας της Alpha Bank και της UniCredit αναμένουν οι δύο επικεφαλής τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο τραπεζών, Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel, ενώ προσβλέπουν και σε κάποια εξαγορά στη ρουμανική αγορά. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της AlphaBank επισκέφθηκε το Μιλάνο για επαφές με τη διοικητική ομάδα της UniCredit, με αντικείμενο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο μερών.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι CEOs των δύο ομίλων παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στο Bloomberg.

Οι δύο CEOs δήλωσαν βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να συμπεριλάβει τους τομείς των πληρωμών, τη συναλλακτική τραπεζική και τις κεφαλαιαγορές.

Και οι δύο παρουσίασαν τη συμφωνία τους ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη.

Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha Bank και ο Ψάλτης υποστήριξε ότι «σαφώς αυτή η δομή, ως έχει τώρα, είναι πολύ συνεκτική».

Διαβάστε επίσης: B. Ψάλτης (Alpha Bank): Ψήφος εμπιστοσύνης το deal με UniCredit - Στα 1,8 δισ. ευρώ ο στόχος εσόδων το 2023

Ακολουθεί η συνέντευξη των δύο CEOs

 Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης συμφωνίας του ως CEO της UniCredit, ο Andrea Orcel κάθεται στον 29ο όροφο των κεντρικών γραφείων του στο Μιλάνο, γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Η σύμπραξη με την Alpha Bank πηγαίνει καλά και η συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ευρύτερο από την εμπορική συμφωνία διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ενδιαφέρον για εξαγορά στη Ρουμανία

Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική αγορά, τα δύο groups δεν αποκλείεται να συνεργαστούν ακόμα και για μία εξαγορά στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών τους, δήλωσε ο Orcel σε κοινή συνέντευξη με τον CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη.

«Δηλώνουμε και οι δύο τη δέσμευσή μας στη Ρουμανία, μας ενδιαφέρει η αγορά της, βλέπουμε και οι δύο μεγάλη αξία εκεί», ανέφερε ο κ. Orcel στη συνέντευξη το απόγευμα της Πέμπτης. «Εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε εξαγορές».

Για τον κ. Orcel, έναν άριστο διαπραγματευτή, η σύμπραξη με την Alpha Bank είναι αναμφίβολα μία από τις μικρότερες σε αξία συναλλαγές της καριέρας του.

Όμως, αναδεικνύει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μία εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές σχέδιο για μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση συχνά στέκονται εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες.

Πρότυπο η συμφωνία με την Alpha

Γεννημένη από την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η στρατηγική συμφωνία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μία συνεργασία που, σύμφωνα με τον Orcel, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να αποκομίσει αξία ενώ παράλληλα διατηρεί την επένδυσή της σε μια μεγαλύτερη πλέον τράπεζα, η οποία θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

«Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».

H συμφωνία του Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το 9% των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής θυγατρικής της Alpha Bank, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της θυγατρική στη χώρα.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης συνάψει συνεργασία για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική θυγατρική και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευμένης νέας τράπεζας.

«Είμαι πολύ, πολύ ευχαριστημένος με αυτή τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Orcel, χαρακτηρίζοντας την αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Alpha ως «πιλότο» για νέες αγορές στις οποίες δεν ανταγωνίζεται άμεσα κάποια άλλη τράπεζα.

«Μπορεί να υπάρξουν και άλλες αγορές στην κεντρική Ανατολική Ευρώπη στις οποίες μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε άμεσα. Εάν μπορώ να το επαναλάβω με εταίρους που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω».

Η συνάντηση στο Μιλάνο

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, που διατηρούν πολυετή γνωριμία, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο workshop με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διαμόρφωση κοινής ατζέντας.

Ο κ. Ψάλτης βρέθηκε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 στελεχών του ενώ στις συνεδριάσεις της κοινής συντονιστικής επιτροπής, σχεδίασαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Άλλη μία συνάντηση προγραμματίζεται για το καλοκαίρι στην Αθήνα.

«Ενώ είμαστε προφανώς ο μικρότερος εταίρος σε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. «Αυτό προφανώς κινητοποιεί περαιτέρω τις ομάδες μας»,ανέφερε.

Και οι δύο managers παρουσίασαν τη συμφωνία τους ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη.

Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha Bank και ο Ψάλτης υποστήριξε ότι «σαφώς αυτή η δομή, ως έχει τώρα, είναι πολύ συνεκτική».

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτή τη συμφωνία, βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εάν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να το πετύχουμε», είπε o CEO της Alpha Bank.

Πρόσθετα κέρδη 100 εκατ. 

Η συμφωνία θα αποφέρει πρόσθετα καθαρά κέρδη ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων για την UniCredit από το 2026, τα περισσότερα εκ των οποίων «από το ρουμανικό σκέλος», ανέφερε ο κ. Orcel. Ο αντίκτυπος της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα φανεί ήδη από το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

Οι δύο CEOs δήλωσαν βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να συμπεριλάβει τους τομείς των πληρωμών, τη συναλλακτική τραπεζική και τις κεφαλαιαγορές.

«Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στη συμβουλευτική τραπεζική ή στις αγορές κεφαλαίων, οι δύο Όμιλοι θα είναι ολοένα και περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με βάση κοινή στοχοθεσία, διευρύνοντας το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορούμε να συνεπενδύσουμε», δήλωσε ο κ. Orcel.

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πωλεί τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.

Για την Alpha Βank, η οποία έχει στο πελατολόγιό της περίπου το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού εταίρου «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τις εταιρείες αυτές», δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

Διαβάστε επίσης: Αlpha Bank: Ερχεται μέρισμα 20% - Εξωστρέφεια μέσω Κύπρου και UniCredit

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ