Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Η ΕΚΤ να μην εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό αλλά και στην ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει ως στόχο μόνο τον έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά και την ανάπτυξη και την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού της ΕΚΤ αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αντίσταση άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας, όπου ο στόχος της σταθερότητας των τιμών έχει πρωταρχική σημασία.

Η ΕΚΤ έχει εντολή από το καταστατικό της να διατηρεί τον πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα, ενώ η Fed εκτός από τον ίδιο στόχο για τις τιμές έχει επίσης εντολή να επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή απασχόληση και τη συγκράτηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Στόχοι για ανάπτυξη και πράσινη οικονομία

«Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε μια νομισματική πολιτική της οποίας μοναδικός στόχος είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Μακρόν σε μια εκτενή ομιλία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

«Πρέπει να κάνουμε μια θεωρητική και πολιτική συζήτηση για το πώς θα συμπεριλάβουμε στους στόχους της ΕΚΤ τουλάχιστον έναν για την ανάπτυξη καθώς και έναν για την απαλλαγή από τον άνθρακα».

Πρόσθεσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τεθεί από την ΕΚΤ στόχος για την απαλλαγή από τον άνθρακα, επειδή η πράσινη μετάβαση δημιουργεί πιέσεις στις τιμές.

Η ΕΚΤ εξετάζει ήδη τρόπους για να καταστήσει τη νομισματική της πολιτική πιο πράσινη, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την αγορά ομολόγων από λιγότερο ρυπογόνες εταιρείες και την παροχή κινήτρων στις τράπεζες να δανείζουν τέτοιες εταιρείες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να συζητήσουν το θέμα τον επόμενο μήνα στην Ιρλανδία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ