Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα σε μετρητά άνω των 9 σεντς ανά μετοχή - Εξετάζεται το ενδεχόμενο buyback - Στόχος το 65% στην Ελληνική Τράπεζα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Το «πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος 30% από τα κέρδη του 2023 εξολοκλήρου σε μετρητά περιμένει η Eurobank από τον SSM με στόχο να αυξηθεί στο 40% το 2024 και στο στο 50% το 2025 «με το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών να εξετάζεται συνδυαστικά με τη διανομή μετρητών» όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίαςπαρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Σημειώνεται ότι η πρόταση της τράπεζας για το μέρισμα του 2023 αντιστοιχεί σε άνω των 9 σεντς ανά μετοχή και η έγκριση από τον επόπτη αναμένεται τον Ιούνιο για να εγκριθεί στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Εκτός από την έγκριση του SSM για το μέρισμα η διοίκηση της Eurobank είναι εν αναμονή και των εγκρίσεων για την Ελληνική Τράπεζα ώστε να αυξήσει το ποσοστό της και εν συνεχεία να προχωρήσει την υποβολή δημόσιας πρότασης με στόχο το ποσοστό της να διαμορφωθεί στο 65% ή και υψηλότερα.

►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Καθαρά κέρδη 287 εκατ. ευρώ (+21,4%) το Α τρίμηνο - Στο 30% το μέρισμα

Από το εξωτερικό το 1/3 της κερδοφορίας

Σημειώνεται ότι για ένα ακόμα τρίμηνο οι δραστηριότητες του εξωτερικού ήταν κερδοφόρες -τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν  σε 145 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023 και εισέφεραν κατά 37,7% στη συνολική κερδοφορία του ομίλου. 

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 34,4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 34,2% την ίδια περίοδο σε 128 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές επιδόσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Βουλγαρία, ενισχύθηκαν σημαντικά, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 92 εκατ. ευρώ και 48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το α’ τρίμηνο του 2024.

Ισχυρότερη πιστωτική επέκταση

Η διοίκηση της Eurobank εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2024 η πιστωτική επέκταση θα είναι ισχυρότερη από το 2023 με τον Φ.Καραβία να υπογραμμίζει ότι τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 400 εκατ. ευρώ. ωθούμενα κυρίως από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και τα δάνεια λιανικής στη Βουλγαρία. Το α’ τρίμηνο υπήρξε πολύ δυνατό γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά θα θα κλείσει με καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,3 δισ. ευρώ συνολικά σε επίπεδο Ομίλου.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το report με τα αποτελέσματα της Eurobank

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 5,1% το α’ τρίμηνο του 2023. Ο σχηματισμός νέων NPEs να είναι θετικός κατά 59 εκατ. ευρώ (σ.σ. pro-forma για 24 εκατ. ευρώ NPE εισροών που λόγω του Καθολικού Πάσχα πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και λογίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους). Το προβληματικό στοκ διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τέλος σε ότι αφορά τον δείκτη MREL διαμορφώνεται σήμερα στο 25,9%, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2025 (25,6%). Ο τελικός στόχος (για το 2026) είναι ο δείκτης να ενισχυθεί στα επίπεδα του 27,9%. Πάντως η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα έκδοση MREL στο τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ