Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σχεδόν βέβαιη η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο - Τα σενάρια για την επόμενη

Με μπαράζ δηλώσεων που έκαναν το Σαββατοκύριακο, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  συμπίπτουν στο ότι στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου θα γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (από το υψηλό επίπεδο του 4%  για το επιτόκιο καταθέσεων), η οποία είχε προαναγγελθεί από μήνες ως ένα υψηλής πιθανότητας ενδεχόμενο.

Ακόμη και αν τα στοιχεία που ανακοινώσει η Eurostat την Παρασκευή δείξουν ότι ο πληθωρισμός  στην Ευρωζώνη τον Μάιο κινήθηκε λίγο υψηλότερα από του Απριλίου – στο 2,5% από 2,4% σύμφωνα με αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters και το Bloomberg – αυτό δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι σε μία απόφαση που από κάποιους ήδη χαρακτηρίζεται ως done deal.

Τα στοιχεία είναι συμβατά με τις προβλέψεις 

Αλλωστε, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΚΤ, στις οποίες βασίστηκε και η προαναγγελία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, ξεκάθαρα αναφέρονταν σε βραχυχρόνιες διακυμάνσεις του πληθωρισμού φέτος, κυρίως λόγω αποτελεσμάτων βάσης και κατάργησης ενεργειακών επιδοτήσεων από διάφορες χώρες,  και την επίτευξη του στόχου 2% στα μέσα του 2025. Δεν υπήρχε, δηλαδή, κάποια προσδοκία περί σταθερής κάθε μήνα υποχώρησης των πιέσεων στις τιμές.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον δείκτη αύξησης των μισθών, ο οποίος έχει τη σημασία του – μαζί με τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων – για την επάνοδο του πληθωρισμού στο 2%. Πράγματι, ο δείκτης των μισθών στην Ευρωζώνη που καθορίζονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις αυξήθηκε ελαφρά στο 4,7% το α’ τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση έναντι 4,5% στο δ’ τρίμηνο του 2023, αλλά πολλά στελέχη της ΕΚΤ έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυτό δεν είναι ασύμβατο με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

Πιθανόν τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση

Αν, όμως, η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θεωρείται σχεδόν βέβαιη, δεν ισχύει το ίδιο με τον ρυθμό μείωσής τους στη συνέχεια. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι μειώσεις δεν θα γίνονται σε κάθε συνεδρίαση, όπως ήταν η εκτίμηση στις αρχές του έτους, αλλά πιο αργά.

Ηδη, τόσο ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσαν δημόσια ότι μία νέα μείωση δεν δικαιολογείται τον Ιούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για να γίνει τον Σεπτέμβριο η δεύτερη μείωση.

«Η πιθανότητα αυξάνεται ότι σε 13 ημέρες θα έχουνε την πρώτη μείωση επιτοκίων… Αν υπάρξει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, θα πρέπει να περιμένουμε και πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε πιθανόν έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Νάγκελ την Παρασκευή.

Αλλά και οι αγορές, βλέπουν τώρα δύο μειώσεις επιτοκίων ως βέβαιες μέσα στο 2024 και πιθανή μία τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι και αυτές δεν θεωρούν πιθανό να υπάρξει δεύτερη συνεχόμενη μείωση τον Ιούλιο. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ