Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι ρυθμίσεις από τους servicers εντός του 2024

Τάσος Πανούσης

Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων από τους servicers του 2024 και ενώ ήδη τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ρυθμιστεί περίπου 40 δισ. ευρώ δάνεια που αντιστοιχούν σε 800.000 δανειολήπτες.

Το 2024 εξάλλου εκτιμάται ότι οι συναλλαγές «κόκκινων» δανείων θα είναι 13-14 δισ. ευρώ  εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ στην πρωτογενή και τα 3- 4 δισ. ευρώ θα αφορούν συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της doValue Greece, Τάσο Πανούση.

Μιλώντας  σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια επανέλαβε ότι βασικός στόχος των εταιρειών διαχείρισης παραμένει οι βιώσιμες λύσεις και από τις συνολικές ανακτήσεις των servicers μόνο 20% προέρχεται από πλειστηριασμούς και το 80% από συναινετικές λύσεις. Επανέλαβε ότι μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων. Αντίθετα, η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη και δεν είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση.

Ωστόσο για να προχωρήσει μια ρύθμιση είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμμετοχή των δανειολήπτων  όμως μόλις το 50% έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους.

►Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός: Πρόταση των servicers υπερ των οφειλετών ΑΜΕΑ

«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν ‘’αγνωστοι’’.» όπως είπε ο CEO της doValue.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με το 50% δεν υπάρχει επαφή/επικοινωνία τους τελευταίους 12 μήνες. Απαιτείται λοιπόν να κατανοήσουν οι δανειολήπτες τη σημασία επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους.

Eνίσχυση της διαφάνειας

Στόχος μας είναι, όπως είπε ο Τάσος Πανούσης, να συνδυάσουμε τα μέτρα της Πολιτείας με προσπάθειες των εταιρειών για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης των δανειοληπτών καθώς ο στόχος είναι ίδιος : η επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους τρόπο βιώσιμο και επωφελή τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους επενδυτές και την οικονομία.

«Ιδιαίτερα σημαντική είναι  η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων ενημέρωσης (πλατφόρμες) που δημιούργησαν και λειτουργούν οι servicers, παρέχοντας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες. Επιπλέον ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση, τη διαφάνεια και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους οφειλέτες. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μας  υποδομών, με τη χρήση της τεχνολογίας (ΑΙ), που θα μας επιτρέψει  να ενισχύσουμε την επικοινωνία και διάδραση με τους ενδιαφερόμενους και με την εφαρμογή κάθε νέου μοντέλου που υιοθετούμε, να βελτιώνουμε τη λειτουργία μας προς όφελος τόσο των συναλλασσόμενων όσο και των εργαζομένων μας, να γινόμαστε πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί.»

►Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Νέες καμπάνες από το ΥΠΑΝ 305.000€ σε τρεις servicers

Ειδικά σε ότι αφορά στη doValue, το 2024, με τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί  σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και την διεύρυνση των εργασιών μας και σε άλλους χρηματοοικονομικούς τομείς,  η εταιρεία θα καταφέρει να ανταποκρίνεται  με επιτυχία στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία επαναδειαδότησης των servicers από την ΤτΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, ο Τ. Πανούσης εκτίμησε ότι ο αριθμός των servicers στην αγορά θα συρρικνωθεί τα επόμενα χρόνια. «Περιμένω ενοποίηση στην αγορά καθώς η ρυθμιστική πίεση υποδηλώνει αυξημένο κόστος»

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ