Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος: Να προχωρήσει με άλλο σχέδιο ο ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Είναι πράγματι περιορισμένος ο αριθμός αυτών που ανταποκρίθηκαν στην «πρόσκληση» του ΕΦΚΑ και του υπουργείου για την υποβολή αίτησης χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στις οποίες δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη. Αν αναζητήσουμε τις αιτίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατ' αρχήν είναι σημαντικός ο αριθμός ασφαλισμένων που περιμένουν σύνταξη, οι οποίοι θεωρούν ότι η χορήγηση προκαταβολής θα απομακρύνει την απονομή οριστικής σύνταξης.

Προσωπικά δεν υιοθετώ την άποψη αυτή. Θεωρώ ότι η οριστική σύνταξη θα απονεμηθεί στον ίδιο χρόνο (προφανώς όχι σύντομα στις περισσότερες περιπτώσεις), είτε υποβάλει κάποιος αίτημα προκαταβολής είτε όχι. Πέραν της αιτίας αυτής, την οποία θεωρώ βασική, άποψή μου είναι ότι κάποιος αριθμός υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένων δεν έχει ενημερωθεί για τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής και κάποιοι που έχουν ενημερωθεί, θεωρούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή (π.χ. απασχολούμενοι συνταξιούχοι), γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη.

Θεωρούν εν ολίγοις ότι η προκαταβολή είναι κάτι στην προσωρινή σύνταξη και χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις. Πέραν των ανωτέρω υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών κ.λπ., όπου υπάρχουν οφειλές, πέραν των νομοθετημένων ορίων συμψηφισμού οφειλής με μελλοντικές συντάξεις.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν χορηγείται προκαταβολή σύνταξης. Υπάρχουν επίσης εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, στις οποίες ακόμη οι ασφαλισμένοι δεν έχουν γνωμάτευση ΚΕΠΑ, η οποία είναι απαραίτητη για την χορήγηση προκαταβολής. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που οι αναμένοντες την σύνταξη, λαμβάνουν άλλη σύνταξη (προσωρινή ή οριστική) οπότε και σε αυτές δεν χορηγείται προκαταβολή.

Σε κάθε περίπτωση ο βασικός στόχος είναι η χορήγηση οριστικής σύνταξης. Η προκαταβολή θα αποτελέσει ένα μικρό βοήθημα, ιδίως γι' αυτούς που περιμένουν επί μακρόν την απονομή σύνταξης, επ' ουδενί όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε την οριστική σύνταξη ούτε καν την προσωρινή σύνταξη. Για να επιτευχθεί δε ο στόχος, ο ΕΦΚΑ πρέπει να προχωρήσει με άλλο σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει το συντομότερο δυνατό να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα