Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέο εργασιακό, οκτάωρο: σύντομα στην… ανεργία τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ

Με γνώση, σχέδιο, βούληση και δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκσυγχρονίζει, εν μέσω πανδημίας, τη χώρα μας. Άλλωστε αυτό μας ζήτησαν οι πολίτες που μας ψήφισαν. Η Ελλάδα εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, πετυχαίνει ψηφιακά άλματα και προσελκύει επενδύσεις. Από αυτήν την αναμόρφωση που εξελίσσεται με επιτυχία, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αγορά εργασίας και οι ανάγκες της.

Θα ήταν αυταπάτη αν πιστεύαμε ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας εργαζόμενος, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, μπορούν να λυθούν με το νόμο που ψηφίστηκε πριν 40 χρόνια! Τέτοιες αυταπάτες δεν έχει ούτε ο κ. Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, όμως, άρχισαν να λαϊκίζουν επικίνδυνα. Μιλούν ακόμη και για καθιέρωση 10ώρου εργασίας, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο. Το βέβαιο είναι ότι θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα!

Την στιγμή που μιλούν για αντιλαϊκά μέτρα, δήθεν «κατάργηση του 8ωρου» και μάχη των εργαζομένων για αξιοπρέπεια, σύντομα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα τους διαψεύσει, καθώς -όπως δεσμεύεται το αρμόδιο Υπουργείο- εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους προστατεύει από κακούς εργοδότες, μεριμνά ακόμη και για τους ντελιβεράδες και τους couriers, τους γονείς που θέλουν να "συμφιλιώσουν” την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή και εκσυγχρονίζει το εργασιακό τοπίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πολιτεύεται με FAKE NEWS, εξαγγέλλοντας  μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτή τη φορά επέλεξε να κάνει μικροπολιτική σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό της εργασίας που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό για τον καθένας μας, στην Ελλάδα που δοκιμάστηκε από οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία. Η φιλεργατική πολιτική, όμως, δεν ασκείται με εύκολα συνθήματα που έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία έντασης και πόλωσης. Ασκείται με γενναίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος του εργατικού δυναμικού, όπως αυτές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο 

Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο και με ειδική διάταξη θα διαφυλαχθεί και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι ο ισχύων νόμος που προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, -που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το 8ωρο-, ίσχυε και επί διακυβέρνησής του και είχε εφαρμοστεί σε κάποιες εταιρείες. Με αυτόν το νόμο παρέχεται η δυνατότητα, κι όχι η υποχρέωση, στους εργαζόμενους που απασχολούνται με 8ωρο, μέσω συμφωνίας, να μπορούν σε περιόδους αυξημένης απασχόλησης να δουλεύουν 2 ώρες επιπλέον την ημέρα, με ανάλογη μείωση του ωραρίου ή πληρωμένες επιπλέον άδειες κατά τις περιόδους μειωμένης απασχόλησης. Πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να εργαστεί λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψει 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύει 5. Ή να πάρει 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο, αντί για 4.

Το εργασιακό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, φέρνει την ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων και της ΓΣΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών.

Στον κατάλογο των FAKE NEWS του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται οι …μαζικές απολύσεις που δήθεν φέρνει το νομοσχέδιο. Αντίθετα, η αλήθεια είναι οτι μεγαλώνει το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις. Απαγορεύονται οι απολύσεις για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. ενώ δεν θα μπορεί πλέον να απομακρυνθεί από την εργασία του για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του, ούτε ο πατέρας.

Δίνεται στήριξη στους εργαζόμενους γονείς

Επιπλέον, εάν εργαζόμενος που απασχολείται με τηλεργασία, ασκήσει το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης», -δηλαδή σβήσει τον υπολογιστή του πέραν του συμφωνημένου ωραρίου-, και ο εργοδότης του τον απολύσει για αυτό το λόγο, τότε αυτή η απόλυση θα είναι άκυρη.

Δίνεται στήριξη στους εργαζόμενους γονείς με την ενίσχυση της άδειας πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών και θεσπίζεται μια σειρά από νέες άδειες και δικαιώματα, όπως την άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών με τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση.

Για πρώτη φορά εισάγονται μέτρα για τη βία

Πολύ σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά εισάγονται μέτρα για τη βία (mobbing) και την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την διαφανή συνδικαλιστική εκπροσώπηση, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως τα delivery, οι εταιρίες courier κ.λπ.

Σύντομα θα αποδειχθεί ότι, οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και θα βγάλουν στην… ανεργία τα FAKE NEWS του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS