Νέα
 • ΓΔ: 907.72 -0.78%
 • Τζίρος: 24,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει αρνητικά

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Για το καλό μας»… Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει αρνητικά. Ας θυμηθούμε:

 • Υποσχέθηκε 4% ανάπτυξη και πέρασε την οικονομία σε ύφεση από το 4ο τρίμηνο του 2019 (δηλαδή προ κορονοϊού).
 • Υποσχέθηκε ότι θα «έμπαιναν μπουλντόζες στο Ελληνικό από την πρώτη εβδομάδα» και ακόμα περιμένουμε.
 • Υποσχέθηκε «νόμο και τάξη». Η αστυνομία δέρνει τη νεολαία ενώ το οργανωμένο έγκλημα «αλωνίζει».
 • Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν θα συναντηθεί ποτέ με Μακεδόνα πρωθυπουργό». Το έκανε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.
 • Υποσχέθηκε «κυβέρνηση αρίστων» και μας προέκυψαν υπουργοί χωρίς πτυχία.
 • Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη (την έλεγε «μπάφο»), με αποτέλεσμα ο Άδωνις Γεωργιάδης όχι απλά να ζητά συγγνώμη, αλλά και να εκθειάζει τον Νίκο Καρανίκα.
 • Υποσχέθηκε «καλοπληρωμένες δουλειές» και φέρνει την κατάργηση του οκταώρου.

Ειδικά στο τελευταίο αξίζει να σταθούμε διότι πρόκειται για μια κατάκτηση των εργαζομένων, η οποία μετρά πάνω από 100 χρόνια. Το αίτημα ετέθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1879 στην ιστορική απεργιακή κινητοποίηση των εργατών της Σύρου. Το οκτάωρο κατοχυρώθηκε στη χώρα μας το 1920.

Σήμερα, 101 χρόνια μετά την θεσμοθέτησή του, έρχεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και καταργεί το 8ωρο, μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει ατομικές συμβάσεις και απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, επιτίθεται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας, στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση προκαλεί και εμπαίζει τον κόσμο της εργασίας

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι προστατεύει το οκτάωρο, αν και το νόμιμο ωράριο εργασίας δεν έχει ανάγκη καμίας επιπλέον κατοχύρωσης. Σήμερα δεν επιτρέπεται με ατομική σύμβαση εργασίας να καθορίζεται ανώτερο ωράριο απ’ αυτό. Η κυβέρνηση δυστυχώς προκαλεί και εμπαίζει τον κόσμο της εργασίας, ίσως γιατί οι «πορφυρογέννητοι» και χωρίς καθόλου ένσημα δεξιοί ηγήτορες αγνοούν τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς. Ο Κ. Χατζηδάκης μας «ενημέρωσε» ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται «για το καλό μας», καθώς η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου!!! Μάλιστα με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα μπορείς να μαζεύεις τις ελιές σου χωρίς να χάνεις μεροκάματα!!! Θα μπορούσαμε τέτοια επιχειρήματα να τα αντιμετωπίσουμε «με χαμόγελο» αν δεν ήταν τόσο ακραία επικίνδυνα και αν δεν αναλάμβαναν ορισμένα ΜΜΕ να τα παρουσιάσουν ως «ριζοσπαστικά» και θετικά…

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, προωθείται η μείωση ωρών απασχόλησης χωρίς μείωση μισθών, ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και διευρύνονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο (εξαιρούνται κάποια κράτη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού) οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν προστατευτικά υπέρ των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, για να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος το οποίο αναδεικνύεται σε πυλώνα της κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς η δική μας κυβέρνηση ασκεί μνημονιακές πολιτικές χωρίς μνημόνιο, καταργώντας το 8ωρο και νομοθετώντας την απλήρωτη εργασία.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την αλήθεια, τάσσεται στο πλευρό των γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών χρηματοδοτών της, κόβει κάθε δεσμό με τον κόσμο της εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και δεν θα το επιτρέψουμε αγωνιζόμενοι με κάθε νόμιμο μέσο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα