Νέα
 • ΓΔ: 915.99 +0.06%
 • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Socar: TAP, o Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου

O αγωγός TAP
Πηγή:tap-ag.gr

Στις 15 Νοεμβρίου ο Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής και την έναρξη λειτουργίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικού αερίου και θα ήθελα να μοιραστώ τις απόψεις μου σχετικά με αυτό.

Πριν από σχεδόν 15 χρόνια, προέκυψε μια ιδέα κατασκευής ενός διασυνοριακού αγωγού για την παροχή εναλλακτικού αερίου στην Ευρώπη και ελέγχθηκε βασικά σε μια κοινότητα επιχειρηματικών εμπειρογνωμόνων στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή έμοιαζε ως ένα όνειρο,  με απροσδιόριστο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μετατραπεί σε πραγματικότητα.

Έξι χρόνια αργότερα, ακριβώς το 2011, αυτή η ιδέα έλαβε πολύ ισχυρή ώθηση όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να διαθέσουν πόρους φυσικού αερίου σε μια ειδική υποδομή για τη μεταφορά της ενέργειας από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό τμήμα αυτού του διαδρόμου φυσικού αερίου που ξεπερνά τα 3500 χλμ., από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας προς την Ευρώπη, υποστήριζε πως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, έπρεπε να επιλεγεί μεταξύ διαφορετικών επιλογών. Ο κύριος ανταγωνιστής του TAP ήταν εκείνη τη στιγμή το έργο  Ναμπούκο.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2013, η επιλογή που προέβλεπε έναν προορισμό προς την ακτή της Αδριατικής στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας επιλέχθηκε από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, η οποία ανέπτυξε το γιγαντιαίο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου στην Κασπία και σύντομα μετά από αυτό η εταιρεία του έργου TAP υιοθέτησε το επονομαζόμενο Ψήφισμα για Κατασκευή. Αυτό συνέβη πριν περίπου7 χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή.

 

H διαδρομή του αγωγού που περνά μέσα από το ελληνικό έδαφος

Γιατί ο TAP είναι τόσο διαφορετικός, τόσο εξειδικευμένος και τόσο ιδιαίτερος;

 1. Είναι ένα από τα σπάνια έργα στον τομέα του φυσικού αερίου με καθεστώς εξαίρεσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία αναγνώρισαν την εξαιρετική σημασία του για την Ευρώπη και τις χώρες αυτές.
   
 2. Ο TAP είναι μια υποδομή που χαρακτηρίζεται ως εναλλακτικό σύστημα μεταφοράς. Εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών τρόπων μεταφοράς αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
   
 3. Ο TAP είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μεγαλύτερου έργου και τελικό κομμάτι ενός θεμελιωδώς σημαντικού έργου που ονομάζεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου. Ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων, με έκταση 3500 χιλιομέτρων που διασχίζει 6 χώρες. Πρωτοφανής αλυσίδα αξίας τα τελευταία 40 χρόνια στην Ευρώπη. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα ολοκαίνουργιο εναλλακτικό σύστημα μετάδοσης που παρέχει στην Ευρώπη την ενέργεια από την εναλλακτική πηγή. Το ονομάζουμε διπλή διαφοροποίηση και δυσκολεύομαι να φέρω στη μνήμη μου παρόμοιο γιγαντιαίο έργο που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη διαφοροποίηση. Με την ολοκλήρωση του TAΠ, ολοκληρώνουμε επίσης τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ανοίγοντας έτσι μια γέφυρα αερίου μεταξύ της Κασπίας και της Αδριατικής θάλασσας.
   
 4. Προκλήσεις του έργου. Υπήρξαν πολλές και διαφορετικές. Κατολισθήσεις και κοκτέιλ μολότοφ, σεισμοί και ταραχές από αναρχικούς, πλημμύρες και ποινικές έρευνες βάσει τεχνητών αιτιών, άνευ προηγουμένου περίπλοκη χρηματοδότηση έργου και εμπορικά εμπόδια, κανονιστικοί περιορισμοί και νέοι θανατηφόροι ιοί, επανακαλλιέργεια για την αντιμετώπιση θαλάσσιας βλάστησης και ξυλλέλας, αντιδράσεις από μεγάλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από πυραύλους.
   
 5. Παγκόσμιο ρεκόρ ασφαλείας. Πολλά έργα στο μέλλον θα είχαν δυσκολίες στην επανάληψη αυτού του ρεκόρ. Ο TAP καθιέρωσε νέο πρότυπο ασφάλειας ως φάρο για πολλές άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.
   
 6. Ο TAP βλέπει μπροστά για πολλά ακόμη χρόνια και μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές του για μελλοντικούς μεταφορείς, χωρίς περιορισμό στους τρέχοντες μεταφορείς, αλλά και από άλλα μέρη στην Ευρώπη, την Κασπία και την Κεντρική Ασία. Η επέκταση του TAP από τα τρέχοντα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας και πιστεύω ότι το έργο επέκτασης της ισχύος του θα υποστηριχθεί πλήρως από τη θετική ανταπόκριση της αγοράς και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων 5-6 ετών.
   
 7. Ο TAP είναι ένα έργο άγκυρα, το οποίο μέσω μιας σειράς μελλοντικών αγωγών διασύνδεσης θα μπορούσε να μεταφέρει νέους όγκους φυσικού αερίου σε διαφορετικούς προορισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια. Ακόμα και σήμερα με την τρέχουσα διαμόρφωση TAP μέσω της σύνδεσής του με την υποδομή SNAM Retegas και IGB, οι νέες αγορές είναι εύκολα προσβάσιμες. Ο TAP προάγει την καλύτερη διασύνδεση και την ολοκλήρωση της διασυνοριακής υποδομής στην Ευρώπη και ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα είναι ότι χάρη στον TAP που ξεκίνησε από την 21η Μαΐου, η Αλβανία συνδέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέσω ενός αγωγού, με την υπόλοιπη Ευρώπη.
   
 8. Ο TAP ειδικότερα και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου γενικότερα, δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμοι χωρίς την εκπληκτική συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ρυθμιστικών αρχών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των κοινοτήτων. Οι προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη κατά μήκος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020. Είναι μια ειδική ιστορική στιγμή για πολλούς ενδιαφερόμενους! Θα ολοκληρώσει ένα έργο, του οποίου η υλοποίηση χρειάστηκε εννέα χρόνια και επενδύσεις σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Το έργο έχει ολοκληρωθεί και μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο λειτουργίας του για τα επόμενα 25 χρόνια και άνω. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα συστήματα μεταφοράς ενέργειας σε πολλούς πελάτες στην Ευρώπη και ο TAP, ως το τελικό και σημαντικό συστατικό του θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη συμβολή της  διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, στην ολοκλήρωση μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, στη βελτίωση της προσιτότητας και της ανταγωνιστικότητας του φυσικού αερίου, της αειφορίας και της καθαρής ενεργειακής μετάβασης καθώς και την ειρήνη, τη συνεργασία κα την ευημερία της περιοχής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα