Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δημήτρης Μπούρλος: Η αλήθεια για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Συνταξιούχοι
πηγή: pixabay

Ευρέως κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες απόψεις και φήμες για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, αφού δεν στηρίζονται σε όσα μέχρι σήμερα είναι νομοθετημένα.

Αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμούς στους ασφαλισμένους, που εναγωνίως αναζητούν απαντήσεις.

Ας επισημάνουμε λοιπόν ότι:

  1. Δεν υπάρχουν ευνοϊκές μεταβολές στα ηλικιακά όρια, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, είτε με τον νόμο Βρούτση είτε με πρόσφατη εγκύκλιο. Ο νόμος Βρούτση (4670/2020) καθόλου δεν αναφέρεται σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι τελευταίες (επί τα χείρω) αλλαγές στα ηλικιακά όρια έγιναν τον Αύγουστο του 2015 με τον νόμο 4336/2015 και αυτές ισχύουν μέχρι σήμερα. Με τις αλλαγές αυτές αυξήθηκαν (σε κάποιες περιπτώσεις θα λέγαμε βίαια) τα ηλικιακά όρια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Eκτοτε αλλαγές δεν υπάρχουν, είτε δυσμενείς είτε ευνοϊκές. 
  2. Δεν θα συνταξιοδοτούνται στα 67 τους όλοι οι ασφαλισμένοι μετά την 1-1-2022. Οι σχετικές ρυθμίσεις του ίδιου νόμου (4336/2015) προβλέπουν συνταξιοδότηση και στα 62 ή μετά τα 62 και έως τα 67, αφενός όσων συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης καθώς επίσης και αυτών που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης με μειωμένη όμως σύνταξη. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 67 με πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπληρώνει 15 έτη ασφάλισης. Οσον αφορά την διατήρηση – προστασία των λεγόμενων ενδιάμεσων ηλικιακών ορίων, δηλαδή περιπτώσεων που τα προβλεπόμενα από τον ίδιο νόμο ηλικιακά όρια συμπληρώνονται μετά την 1-1-2022, απαιτείται μια σαφέστερη θέση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας. Ας σημειωθεί πάντως ότι ο αρμόδιος Υπουργός κατ' επανάληψη έχει αναφέρει ότι «δεν θα γίνουν αλλαγές στα ηλικιακά όρια». Αυτό βέβαια για να έχει την αξία του απαιτείται, προϋποθέτει την απόλυτη αποσαφήνιση του τι ακριβώς είναι αυτό που ισχύει (το οποίο δεν θα αλλάξει).
  3. Δεν χρειάζεται ούτε να υποβάλει κάποιος αίτηση συνταξιοδότησης, ούτε να προβεί σε κάποια άλλη νομική ή διοικητική ενέργεια έως 31-12-2020 κατοχύρωσης ή προστασίας του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος που είναι ήδη θεμελιωμένο, ή που με αυτό τον τρόπο θα το θεμελιώσει. Οι αλλαγές για το 2021, σύμφωνα με την εξέλιξη – αύξηση των ηλικιακών ορίων, επέρχονται εκ του νόμου 4336/2015 άνευ άλλου τινός, όπως ήδη γνωρίζουμε.

Τέλος όσον αφορά την από το 2010 νομοθετηθείσα σύνδεση ορίων ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής, είναι κάτι που θα το εξετάσουμε στο μέλλον.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα