Νέα
  • ΓΔ: 1480.09 -1.10%
  • Τζίρος: 422,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Α. Δεσποτόπουλος: AUKUS, NATO και στο βάθος Ελληνοτουρκικά

Η νέα εταιρική σχέση ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας αντανακλά την απόφαση των Αμερικανών και των δορυφόρων τους να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της Κίνας, που μέχρι το 2028 αναμένεται να αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Ο φόβος των Αμερικανών στην ολοένα και πιο επιθετική στάση του Πεκίνο σε συνδυασμό με την ανάγκη της Βρετανίας να επαναπροσδιορίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο μετά το brexit λειτούργησαν καταλυτικά στη γέννηση του AUKUS. 

Η ευρωπαϊκή διαίρεση, ο Γερμανικός εναγκαλισμός με τη Ρωσία και η εγκεφαλική νέκρωση του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας οδήγησαν στην γεωπολιτική αυτή, επιθετική κίνηση του Αγλοσαξωνικού άξονα.

H ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ήταν κάτι περισσότερο από μια διπλωματική διαφωνία και απειλεί πλέον ανοικτά το ΝΑΤΟ, την πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία του κόσμου. Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση προδοσίας στη Γαλλία, από την ακύρωση της στρατηγικής τους σχέσης με την Αυστραλία.

Οι Γάλλοι νιώθουν ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύτηκαν πίσω από τις πλάτες τους με την Αυστραλία και αυτό μοιάζει με μία πλήρη αποτυχία εμπιστοσύνης μεταξύ συμμάχων. Η Γαλλία αναρωτιέται για ποιο λόγο βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα μεγάλο ρήγμα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ φέρνει και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τα Ελληνοτουρκικά. Η διαρκής μείωση του ενδιαφέροντος της υπερδύναμης και των δορυφόρων της για την περιοχή μας, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή αδυναμία χάραξης κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, δημιουργεί στην Τουρκία ένα επικίνδυνο κενό περαιτέρω δραστηριοποίησης και πίεσης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την άλλη, η ανάγκη συγκρότησης ενός αμιγώς Ευρωπαϊκού στρατιωτικού βραχίονα καθίσταται επιτακτική και πιθανή συγκρότησή του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα αναθεωρητικά σχέδια της Άγκυρας. Στο μεταξύ ο κίνδυνος παραμένει..

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα