Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εργασία: Η εξέλιξη της απασχόλησης ανά περιφέρεια - Ευκαιρίες και προοπτικές

Μείωση 3,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019
Πηγή: eurokinissi

Ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα Περιφερειακά Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) και επιχειρώντας να αναδείξει με τεκμηριωμένο τρόπο τη σημασία αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), διενήργησε έρευνα βάσει των στοιχείων απασχόλησης της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2013-2019 – την περίοδο δηλαδή μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Η έρευνα, ειδικότερα, εξετάζει την εξέλιξη της απασχόλησης ανά Περιφέρεια, κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελματική κατηγορία, εστιάζοντας στους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (Μεταποίηση, Logistics, Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, Ενέργεια και Εξόρυξη) και σε επαγγέλματα μεσαίου επιπέδου τυπικών προσόντων που προέρχονται από την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ).

Η δυνατότητα συνδυαστικής εξειδίκευσης των στοιχείων βάσει των τριών προαναφερόμενων πεδίων βοηθά να αναδειχθούν ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την πορεία της απασχόλησης σε διάφορους κλάδους και Περιφέρειες της χώρας, καθώς και την κατανομή της μεταξύ των εξεταζόμενων επαγγελμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των στοιχείων για την εξέλιξη της απασχόλησης σε συγκεκριμένες Περιφέρειες και στους κλάδους της Μεταποίησης, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και της Εξόρυξης.

Που και σε ποιους τομείς αυξήθηκε η απασχόληση

Μεταξύ των ετών 2013-2019, η απασχόληση στη Μεταποίηση αυξήθηκε σε 8 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα δύο υψηλότερα ποσοστά αύξησης, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το τρίτο, κατέγραψαν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστά της τάξης του 45% και 43% αντίστοιχα

. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή για την Κεντρική Μακεδονία εάν ληφθεί υπόψη ότι, ήδη από το 2013, κατείχε ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια απασχόλησης στη Μεταποίηση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Σε επίπεδο επαγγελμάτων της ΕΕΚ, ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αύξηση που καταγράφηκε για τους Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς και για τους Χειριστές Σταθερών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού.

Όσον αφορά τον κλάδο της Εξόρυξης, την περίοδο 2013-2019 σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης σε 7 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης, μακράν των υπόλοιπων Περιφερειών, συγκέντρωσαν κατά σειρά η Ανατολική-Μακεδονία Θράκη, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία.

Μεταξύ των επαγγελμάτων της ΕΕΚ, σημαντική αύξηση της απασχόλησης καταγράφηκε για τους Χειριστές Σταθερών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού, τους Οδηγούς Μέσων Μεταφοράς και Χειριστές Κινητού εξοπλισμού και τους Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς.

Στον κλάδο των ΤΠΕ, τέλος, η απασχόληση κατά την εξεταζόμενη περίοδο αυξήθηκε σε 6 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες. Μεταξύ αυτών, οι τρεις υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης σημειώθηκαν κατά σειρά στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Αξιόλογη αύξηση της απασχόλησης μεταξύ των Επαγγελμάτων της ΕΕΚ σημειώθηκε στους Ηλεκτρολόγους, Ηλεκτρονικούς, στους Τεχνικούς του Τομέα Πληροφόρησης και Επικοινωνίας και στους Χειριστές Μηχανών με Πληκτρολόγιο.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω ενδεικτικά ευρήματα, η αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων αναδεικνύει αξιόλογες επιδόσεις ως προς την εξέλιξη της απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους, Περιφέρειες και επαγγέλματα. Οι επιδόσεις αυτές αντανακλούν ενδεχομένως μια εντονότερη επενδυτική κινητικότητα, ενδεικτική ίσως μιας ευρύτερης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των περιφερειακών οικονομιών.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη αναβάθμισης της ΕΕΚ με γνώμονα τις πραγματικές και εξελισσόμενες ανάγκες των τοπικών οικονομιών, και υπογραμμίζουν τα αμοιβαία οφέλη ενός στοχευμένου ανασχεδιασμού των προγραμμάτων της ΕΕΚ τόσο για τις παραγωγικές επιχειρήσεις όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό κάθε Περιφέρειας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα