Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μ. Τσάκας: Η ΔΕΔΑ «πρασινίζει» τα δίκτυα φυσικού αερίου με βιομεθάνιο και υδρογόνο

Ο CEO της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας

Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το «κλειδί» για την ομαλή και οικονομικά βιώσιμη μετάβαση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη προς μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η ΔΕΔΑ έχει και τα τρία αυτά στοιχεία στο εταιρικό της DNA, αποτελώντας τον πρώτο Διαχειριστή Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στο «πρασίνισμα» των υποδομών διανομής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται, ώστε να διανέμουν ανανεώσιμα αέρια καύσιμα με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΔΑ έχει ήδη προετοιμάσει -και εντός των επόμενων ημερών θα να υποβάλλει στους αρμόδιους φορείς- προτάσεις για όλες τις αναγκαίες ρυθμιστικές και νομοθετικές προσαρμογές προκειμένου να αναπτυχθεί στη χώρα μας η παραγωγή, διανομή και χρήση του βιομεθανίου.

Ταυτόχρονα, και ελλείψει του σχετικού νομοθετικού/ρυθμιστικού πλαισίου, η ΔΕΔΑ έχει υποβάλλει αίτηση στη ΡΑΕ για την προσωρινή (κατ΄ εξαίρεση) αδειοδότησή της προκειμένου να προχωρήσει, εντός του 2022, στην υλοποίηση των πρώτων πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στην Ελλάδα. Το βιομεθάνιο θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, ενώ, στη συνέχεια, θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο.

Σε Σέρρες και Ημαθία τα πρώτα πιλοτικά έργα

Το πρώτο πιλοτικό έργο διανομής βιομεθανίου θα υλοποιηθεί στον δήμο Νιγρήτας Σερρών και θα τροφοδοτεί κυρίως οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, ενώ το δεύτερο στην Ημαθία και θα τροφοδοτεί κυρίως βιομηχανικούς καταναλωτές.

Τα πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ θα αποτελέσουν «οδηγό» για την ανάπτυξη της αγοράς του βιομεθανίου στη χώρα μας και για τον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Σημειώνεται ότι στη ΔΕΔΑ έχουμε ήδη χαρτογραφήσει το δυναμικό των διαθέσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή βιομεθανίου σε 54 δήμους των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή των περιοχών στις οποίες ήδη δραστηριοποιούμαστε και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ θα συνεχίσουμε με τους δήμους των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Χωριό υδρογόνου

Εκτός, όμως, από το βιομεθάνιο, στη ΔΕΔΑ αναλάβαμε πρωτοβουλίες και για τη διανομή υδρογόνου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εκπονήσει μελέτη για να διαπιστώσουμε τη δυνατότητα των δικτύων φυσικού αερίου να διανέμουν μείγμα του με υδρογόνο ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν το υδρογόνο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά. Επίσης, προετοιμάζουμε την υλοποίηση ενός τρίτου πιλοτικού έργου με τίτλο «Χωριό Υδρογόνου» που αφορά στη διανομή καθαρού υδρογόνου σε έναν οικισμό. Το έργο αυτό, το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει το β΄ εξάμηνο του 2022, θα αφορά στην πλήρη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε ρεύμα και θέρμανση.

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Η ΔΕΔΑ παρακολουθεί όλες τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η πορεία προς την κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μετασχηματίζεται κατάλληλα, επιτυγχάνοντας τη συμβατότητα των υποδομών της και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους προς όφελος των καταναλωτών.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα