Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος: Η αδικία στην παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ - Ο κίνδυνος για τα αναδρομικά

Συνταξιούχοι / Φωτό: Intime
Συνταξιούχοι / Φωτό: Intime

Δόθηκαν πλέον οι οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της δεκαετούς παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών μετά την πρόσφατη νομοθέτηση.  Είναι βέβαιο ότι αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, επιστήμονες κ.λπ. που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν, ώστε περιορίζοντας το ύψος των οφειλομένων εισφορών, να αποκτήσουν δυνατότητα συνταξιοδότησης με συμψηφισμό του υπολοιπομένου ποσού, με αναδρομικές αλλά και μελλοντικές μηνιαίες συντάξεις. 

Η αλήθεια είναι ότι τελικά «κερδισμένοι» θα είναι λιγότεροι από όσους αρχικά ήλπιζαν, για δύο λόγους:

  1. Ο πρώτος είναι ότι οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής δεν μπορούν προφανώς να συνυπολογισθούν στον χρόνο ασφάλισής τους, άρα σε αρκετές περιπτώσεις η αξιοποίηση της παραγραφής δεν θα επιτρέπει την συμπλήρωση του απαιτούμενου για τη συνταξιοδότηση χρόνου ασφάλισης, ιδίως γι' αυτούς που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν με σαράντα έτη ασφάλισης. 
  2. Ο δεύτερος είναι ότι πολλοί που θεωρούν ότι έχουν την δυνατότητα αφαίρεσης παραγεγραμμένου χρόνου θα διαψευσθούν, διότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αντιτάξουν διακοπτικά της παραγραφής, γεγονότα, τα οποία οι ασφαλισμένοι είτε δεν πληροφορήθηκαν, είτε δεν ενθυμούντο, είτε δεν αξιολόγησαν ως τέτοια. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αρκετοί θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς την συνταξιοδότηση.

Ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», Δημήτρης Μπούρλος

Απαραίτητη η επανεξέταση 

Ένα θέμα, που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης, είναι η επανεξέταση περιπτώσεων που κατά τη διάρκεια της απονομής της συνταξιοδοτικής διαδικασίας, υπολογιζόταν η συνολική οφειλή που υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ - που είναι το ποσό που μπορεί να συμψηφισθεί ή να παρακρατηθεί από τις συντάξεις (όχι σε δόσεις) - και αποστέλλονταν έγγραφο προς τον μέλλοντα συνταξιούχο, με το οποίο εκαλείτο να καταβάλει το υπερβάλλον των είκοσι χιλιάδων ποσό εισφορών εντός διμήνου. Σε περίπτωση που δεν ανταποκρινόταν σ΄ αυτή την υποχρέωση, η αίτηση συνταξιοδοτήσεως, ετίθετο στο αρχείο ή απερρίπτετο κ.λπ.

►Διαβάστε και: Συντάξεις ΕΦΚΑ: Τι αύξηση θα πάρουν όσοι βγουν το 2023

Σε πολλές περιπτώσεις στο ποσό οφειλής συμπεριλαμβάνετο και ποσό που μπορούσε να αφαιρεθεί με βάση τη δεκαετή παραγραφή.  Κι αυτό γινόταν ακόμη και μετά την έκδοση της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ αναμέναμε την σχετική νομοθέτηση.  Είναι πολλοί οι ασφαλισμένοι που είδαν την συνταξιοδοτική τους διαδικασία να περατούται, λόγω ακριβώς αυτής της αιτίας. 

Βεβαίως μπορούν τώρα να επανέλθουν, αλλά προφανώς θα τους απονεμηθεί σύνταξη από τώρα και για το μέλλον και θα απωλέσουν όλα τα αναδρομικά που εδικαιούντο, με βάση το χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης. 

Θεωρώ απαραίτητη την από πλευράς ΕΦΚΑ αναγνώριση και αποκατάσταση της αδικίας αυτής, που βέβαια δεν θα συνιστά χαριστική ενέργεια, αλλά αποκαταστατική υποχρέωση που προσήκει σε ένα κράτος δικαίου.

►Διαβάστε και: ΕΦΚΑ: Ανοίγει η πόρτα στη σύνταξη με διαγραφή χρεών - Σβήνουν οφειλές έως μιας 10ετίας

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα