Νέα
  • ΓΔ: 1416.44 +0.87%
  • Τζίρος: 3,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OPINIONS

Γιατί δεν αναμένεται παγκόσμια τραπεζική κρίση στα «συντρίμμια» της SVB

Πηγή: AP

Η αγορά φαίνεται ότι συνεχίζει να αναζητά τα τρωτά σημεία μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, από τη στιγμή που οι αμερικανικές Αρχές παρενέβησαν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank (SVB) που χρεωκόπησε. Αυτό, όμως, δεν έχει νόημα: Δεν έρχεται χιονοστιβάδα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τα κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν για αρκετές εταιρείες, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ορισμένες -αλλά όχι όλες τις- μειώσεις στις τιμές των μετοχών.

Γράφει ο Paul J. Davies*

Η Fed έβγαλε τα «ισχυρά της όπλα» την Κυριακή, εγγυώμενη τα κεφάλαια για κάθε τράπεζα της οποίας οι καταθέτες μπορεί να έκαναν μαζικές αναλήψεις. Η Fed είδε σαφές ενδεχόμενο συστημικής κρίσης από το κλείσιμο της SVB και της Signature Bank και ενήργησε για να «μαζέψει» τις συνέπειες πριν καν ξεκινήσουν.

Στην Ευρώπη, το πολύ μικρότερο υποκατάστημα της SVB στη Μεγάλη Βρετανία,  απορροφήθηκε εύκολα από την HSBC σε μια λύση που διαπραγματεύθηκαν πολύ γρήγορα οι ρυθμιστικές αρχές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρότερες, εν μέρει επειδή οι κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ξαφνικό κύμα αναλήψεων ισχύουν για πολλά περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα από ό,τι στις ΗΠΑ.

Η SVB χρεοκόπησε από έναν συνδυασμό της εξαιρετικά συγκεντρωμένης βάσης καταθετών και των πολύ μεγάλων ζημιών από κρατικά και ενυπόθηκα στεγαστικά ομόλογα. Δεν υπάρχουν άλλες αμερικανικές τράπεζες εισηγμένες στο χρηματιστήριο με ισολογισμούς που να μοιάζουν με εκείνους της SVB, σύμφωνα με τον Herman Chan του Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας οι επενδυτές συνέχισαν να αντιδρούν σαν να κινδυνεύουν οι περισσότεροι. Οι μετοχές μιας ακόμα τράπεζας της First Republic Bank, με έδρα την Καλιφόρνια, υποχώρησαν περισσότερο από 60%, παρόλο που η βάση καταθέσεων και τα περιουσιακά της στοιχεία είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά της SVB. Η First Republic έχει μόνο το 8% των καταθέσεών της από επιχειρηματικά και ιδιωτικά κεφάλαια, έναντι 52% για την SVB, και έχει πολύ μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές της UBS Group.

Ωστόσο, η ανησυχία των επενδυτών και όσα κυκλοφορούσαν το Σαββατοκύριακο από τις τράπεζες σχετικά με τις ροές καταθέσεων, ήταν αρκετά για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών να κρίνουν ότι υπήρχαν πραγματικοί κίνδυνοι για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Η απάντηση ήταν μια λύση για όλο το σύστημα, με μια λύση που θύμιζε ποσοτική χαλάρωση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Καμία τράπεζα δεν πρέπει κινδυνεύσει λόγω έλλειψης μετρητών.
 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, υπάρχουν ακόμη λιγότερες τράπεζες με χαρακτηριστικά που να μοιάζουν με αυτά της SVB ή τη Signature Bank.

Η HSBC αγόρασε τις δραστηριότητες της SVB στη Μεγάλη Βρετανία έναντι μιας λίρας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για καταθέσεις αξίας 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών και λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η βρετανική HSBC είχε καταθέσεις σχεδόν 280 δισεκατομμυρίων λιρών στο τέλος του 2022, επομένως η SVB θα «ενσωματωθεί»  εύκολα.

Η HSBC είπε ότι τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης που αγόρασε αναμένεται να είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια λίρες. Πιθανότατα θα έχει ένα αξιοπρεπές κέρδος από το deal, το οποίο η τράπεζα θα αποκαλύψει στο μέλλον.
Αυτή είναι μια γρήγορη λύση που επιτεύχθηκε επειδή η SVB UK ήταν τόσο μικρή και δεν υπήρχε πιθανότητα άμεσης μετάδοσης των προβλημάτων της. Ωστόσο, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών τη Δευτέρα «ξεπουλιούνταν» στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι φοβισμένοι επενδυτές επικεντρώνονταν σε αγορές ομολόγων που πιθανότατα αποτελούν πιο ασφαλή... καταφύγια. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) στους ισολογισμούς τους, με τους Ιταλούς και Ισπανούς δανειστές να κατέχουν 466 και 279 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Δεδομένης της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, έχει μειωθεί η αξία σε πολλά ομόλογα, χωρίς, όμως, αυτό να αυξάνει το ρίσκο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

* Το άρθρο του Paul J. Davies δημοσιεύτηκε στο Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα