Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιάννης Στουρνάρας στην «Η»: Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2%, ενώ και για τα επόμενα έτη αναμένεται ότι θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες διεθνώς παραμένουν αυξημένοι.

Στο προσεχές διάστημα η εγχώρια οικονομική πολιτική θα πρέπει να επιδιώξει πρωτίστως την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα όμως με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση των επιδόσεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα, την επαναφορά του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε αποδεκτά όρια, την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και την κοινωνική συνοχή.

Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία θα προκύψουν από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, τόσο στο κόστος δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και στην προσφορά τραπεζικών δανείων, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος σε εξωγενείς διαταραχές». 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ OPINIONS

Περισσότερα