Στην ιταλική πρωτεύουσα θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός, σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους «κρίσιμη», όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά επίσης για την εξισορρόπηση του πρόσφατου ταξιδιού Ερντογάν στη Ρώμη.
Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή την περίοδο αξιοποιεί στο έπακρο την αυξημένη παρέμβαση της χώρας του στις εξελίξεις στη Συρία, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα διπλωματικά οφέλη για την Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενίσχυσε σημαντική τη συνεργασία Τουρκίας- Ιταλίας κατά την επίσκεψή του στις 29 Απριλίου στην ιταλική πρωτεύουσα.
Μελόνι και Ερντογάν
Ειδικότερα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβλεψαν την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής εταιρείας Baykal και της ιταλικής Leonardo για την από κοινού κατασκευή drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη- UAV), δηλαδή σε έναν τομέα που η ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει σημαντική υστέρηση. Η συμφωνία επεκτάθηκε και στον αεροδιαστημικό τομέα με την εξαγορά της Piaggio Aerospace από την Baykal.
Μελόνι και Ερντογάν δεν αρκέστηκαν σε αυτές τις συμφωνίες. Έθεσαν ως στόχο ετήσιων εμπορικών συναλλαγών τα 40 δισ. δολάρια, από 30 που είναι σήμερα, ενώ υπέγραψαν άλλες έντεκα συμφωνίες που καλύπτουν τομείς όπως η βιομηχανική συνεργασία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η μεταφορά τεχνολογίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού.
Πολύ σημαντικό είναι και το ότι η Ιταλία αναγνωρίζει την Τουρκία ως βασικό εταίρο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και, συνεπώς, της περιφερειακής σταθερότητας. Και βέβαια, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανή συνεργασία στην ανασυγκρότηση της Συρίας, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, με αυξημένη συμμετοχή ιταλικών εταιρειών στην επιχείρηση ανασυγκρότησης αυτής της χώρας.
Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αντικατοπτρίζει μια στρατηγική προσέγγιση που συνδυάζει την αμυντική συνεργασία με την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό όμως δημιουργεί έμμεσες απειλές τόσο στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία των «27», όσο και στο ειδικό βάρος της χώρας μας στην ευρύτερη περιφέρεια.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη
Αυτά τα δυο θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αυριανή του επίσκεψη στη Ρώμη και τη συμμετοχή του στην 5η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας. Στην ατζέντα των δυο ηγετών θα βρεθούν, κυρίως, ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και ο συνδυασμός του με την περιφερειακή σταθερότητα, η ενεργειακή συνεργασία, η αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων και, τέλος, η συνεργασία στο πεδίο των μεταφορών, με έμφαση στον σιδηρόδρομο, όπου η χώρα μας αναμένει επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική Ferrovie dello Stato (FS) για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού στόλου.
Αρκεί μια προσεκτική ματιά στις δυο ατζέντες, για να αντιληφθεί ο καθένας ότι το τουρκικό «πακέτο» είναι πιο ελκυστικό για τους Ιταλούς από το αντίστοιχο ελληνικό. Ωστόσο η χώρα μας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως εξηγούν στην «Η» διπλωματικές πηγές της κυβέρνησης, τα οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει και να αξιοποιήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στη Ρώμη:
Σταθερότητα και αξιοπιστία: Η Ελλάδα είναι μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης, κάτι που προσφέρει στην Ιταλία μια προβλέψιμη και σταθερή βάση συνεργασίας. Η Τουρκία, αντίθετα, αντιμετωπίζει συχνά πολιτική αστάθεια, εντάσεις με τις Βρυξέλλες και ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα: Ως Ευρωπαίοι εταίροι, Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται κοινές πολιτικές προτεραιότητες (π.χ., Πράσινη Συμφωνία, μεταναστευτική πολιτική, ενεργειακή μετάβαση) που διευκολύνουν τη χάραξη κοινών στρατηγικών. Αυτό δεν ισχύει με την Τουρκία, η οποία έχει πιο σύνθετες και συχνά ανταγωνιστικές σχέσεις με την Ευρώπη.
Ενεργειακή ασφάλεια: Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές διασυνδέσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που εξυπηρετεί και τα ιταλικά συμφέροντα για διαφοροποίηση πηγών ενέργειας μακριά από την εξάρτηση από τη Ρωσία ή άλλα ασταθή καθεστώτα.
Γεωστρατηγική συμμαχία: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με πιο προβλέψιμη στάση από ό,τι η Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια διφορούμενη και, μερικές φορές, ανταγωνιστική πολιτική.
Οικονομική συνεργασία σε καίριους τομείς: Η ελληνική οικονομία, ιδίως στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και της πράσινης ανάπτυξης, προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων που καλύπτουν τα ιταλικά συμφέροντα.
Κοινά πολιτισμικά δίκτυα: Η μακραίωνη πολιτιστική και ιστορική σχέση Ελλάδας-Ιταλίας δημιουργεί ένα θετικό υπόβαθρο συνεργασίας, που ενισχύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
→ Διαβάστε επίσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «Τρώες» του Καβάφη
Πιο ασφαλής η συνεργασία με την Ελλάδα
Σε γενικές γραμμές, παρότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά και σημαντικός γεωστρατηγικός παίκτης, η Ιταλία γνωρίζει πως η συνεργασία με την Ελλάδα είναι πιο «ασφαλής» (με την έννοια του προβλέψιμου) και ευθυγραμμισμένη με τις γενικότερες ευρωπαϊκές προτεραιότητες και αξίες. Αυτό το στοίχημα θα προσπαθήσει να κερδίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός αύριο στη Ρώμη.